Kome smetaju Ceca i Guta?

Otvaranje rekonstruisanog Trga slobode (ne)opravdano je praćeno brojnim kontroverzama! Na samom početku radova povela se polemika da li je trebalo iz kredita finansirati kapitalno intenzivan projekat. Kritičari su isticali u prvi plan da bi bilo bolje da su navedena sredstva utrošena u otvaranje novih radnih mesta. S druge strane, zagovornici rekonstrukcije su se pozivali na praksu brojnih razvijenih zemalja koje su kroz javne radove pokretale vlastitu lokalnu ekonomiju!Potom je usledila polemika sa autorom urbanističkog (arhitektonskog) projekta uređenja centra grada! Gradski oci su tvrdili da su na vreme tražili mišljenje uglednog profesora, a isti je to opovrgavao iznoseći niz kritika o načinu izvođenja radova.
Danas, kada su radovi skoro pa zavrešeni, otvoren je novi „front“ u javnom dijalogu. Namera organizatora jubilarnih „Dana piva“ da izborom široke lepeze izvođača pomiri različite ukuse, nije naišla na razumevanje! Najveća diskusija, koja neretko ima obeležja svađe, vodi se po pitanju nastupa Svetlane Cece Ražnatović. Nejasno je zašto u jednom danu (od planiranih četiri na Trgu slobode) ne bi mogla da nastupi najpopularnija pevačica koja gotovo svake nedelje puni slične javne prostore širom regiona.
Šlag na torti, kada su u pitanju malograđanska naglabanja, je pitanje bašte koja je (ne)planirano locirana upravo na glavnom gradskom trgu. Jedni ističu da je neprimerena, tj. da je njen izgled vašarski, dok drugi ukazuju da bi njeno uklanjanje imalo element političkog progona.
Ko je, zapravo, u pravu?

Piše:

Dalibor Bubnjević