UOČI VELIKE MODNE REVIJE DUŠANA DE ŠORĐANA U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA

Geslo umetnika – ostvarite san bar na jedan dan

Modni kreator svetske reputacije našao je mir u rodnom Jarkovcu, gde je izgradio kuću po svojoj meri i ukusu
Ne jenjava stvaralačka energija modnog kreatora Dušana de Šorđana, koji je svetsku slavu zamenio mirom svog rodnog Jarkovca.
– Jako se radujem što, nakon tri godine, ponovo imam reviju u Zrenjaninu kaže Šorđan. – Na kasting su došli divni ljudi, različitih profesija i generacija, kao i deca. Pružio sam šansu običnim ljudima da izađu na pistu. Jer, oni to mogu… Ne učim ih samo koracima, već i glumi. Pripremili smo par skečeva, koji su za njih interesantni a nadamo se da će biti i za publiku.
Unikate Dušana de Šorđana nosili su Lajza Mineli, Džoan Kolins i Linda Evans, ali i holivudska starleta Odri Lenders iz serije „Dalas mis Evrope Suzi Peti i čuveni fudbaler Karl Hajnc Rumenige.
Modni kreator živi u kući u Jarkovcu koju je preuredio prema svojoj meri i ukusu. Unutrašnjost prati glamur, ukrašena je modnim fotografijama i arhaičnim predmetima. U hodniku žive papagaji, a u dvorištu dominira maketa dvorca i šetaju domaće životinje. Upravo ovde teku poslednje pripreme za reviju. Dolazi i njegova porodica koja živi u Štutgartu.
Dušan je izgradio karijeru u Nemačkoj i imao modne revije širom Evrope i Amerike. Družio se sa svetskim džet setom, a onda, nakon saobraćajne nesreće u Mađarskoj i nenadanog oporavka, odlučio je da se nastani u Banatu.
Najlepši poklon u njegovom životu su troje unučadi – Rebeka, Ana Marija i Len David, koje su mu podarili ćerka i sin koje ima sa suprugom Suzanom. Supruga je zaposlena u zdravstvu i, kako kaže, još mora da radi, ali uskoro će biti mogućnosti da više budu zajedno.
Šorđanov pleteni kostim i večernju haljinu nosile su Linda Evans i Džoan Kolins. Za Lindu Evans je napravio poseban džemper sa buketom belih ruža na jednom ramenu i grančicama koje padaju niz rukav. Džez pevačicu Čaku Kan obukao je od glave do pete. Crveni mantil od debele svile, postavljen tankim plišem, sa ponekom umetničkom fotografijom likova sa balova, bio joj je jedan od najomiljenijih.
A Jarkovac, to je jedna sasvim druga, romantična priča, za koju njegova porodica i svi prijatelji imaju razumevanja. Jer priča je duboko zavičajna i sva od emocija sazdana.
PRVAK SVETA U PLETENjU
Dušan se 1980. godine preselio sa porodicom u Štutgart, gde je godinama radio kao kreator za fabriku mašina za šivenje i pletenje „Faf”. Postao je i prvak sveta u pletenju, a počeo je da plete još kao dete, pošto je video kako to sestra radi. (Bio je najmlađi od sedmoro dece.) Titulu je stekao 1984. godine na jednom sajmu u Štutgartu. U konkurenciji 260 osoba, od kojih su šestorica bili muškarci, za četiri i po sata ispleo je pulover i tako poneo titulu svetskog prvaka.

BRANKA JAJIĆ