KOMPANIJA „STS AVIJACIJA” NA ZADATKU U EČKI: PILOTI ZADOVOLjNI UČINKOM

Vakcinisanje predatora iz vazduha
Na terioriji Grada Zrenjanina početkom juna iz vazduha su oralno vakcinisane životinje predatori (prvenstveno lisice, šakali i divlje mačake) protiv besnila. Ovu kampanju sprovodi i finansira Evropska unija, a vakcine „lisvulpen” proizvodi firma „Bioveta” iz Češke, dok distribuciju za Balkan radi firma „STS Avijacija” iz Beograda, u saradnji sa preduzećem „Provet”, koje je zaduženo za uvoz, transport i skladištenje vakcina.
Ekipa lista „Zrenjanin” posetila je pilote „STS Avijacije” na aerodromu Ečka tokom njihove poslednje radne nedelje u Banatu. Kako saznajemo iz razgovora sa Acom Đorđevićem, menadžerom u ovoj kompaniji, posadu čini 24 pilota i 11 operatera, koji su zaduženi za kompletnu logistiku.
– Ovaj aerodrom je prvi u Srbiji na kojem radimo ovu kampanju. Drugi će biti u Užicu, a treći u Boru. Vakcinisaćemo i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, te u Rumuniji i Bugarskoj. Jedan let u proseku traje dva do tri sata, što zavisi od težine rute – objašnjava Đorđević.
Među pilotima i tehničkim osobljem ima i Zrenjaninaca. Neki od njih su piloti sa dugom karijerom Saša Antonović i Goran Titin, kao i Jovan Dimić tehničko lice.
– Otkako smo u kampanji suzbijanja, dobili smo informaciju da je ova oralna vakcinacija vrlo uspešna – kaže Đorđević. – Nosimo lepo iskustvo iz Zrenjanina. Bili smo smešteni u Kaštelu „Ečka” i mogu da kažem da ste ljubazni domaćini. Biće nam zadovoljstvo da dođemo ponovo.
I. BOŽIĆ

LIČNA KARTA KOMPANIJE
Firma „STS Avijacija” postoji više od dve decenije, a pored vakcinisanja predatora bavi se i zaprašivanjem, tačnije avio tretiranjem iz vazduha. Prskaju komarce, parcele, a rade i đubrenje parcela. U okviru „STS Avijacije” postoji i škola letenja.

ISKUSTVO PILOTA ANTONOVIĆA
– Amaterski sam počeo da letim sa 16 godina, mada sam uz oca, koji je bio nastavnik padobranstva, i majku, koja je takođe skakala padobranom, uvek dolazio na aerodrom. Imao sam 24 godine kada sam postao poljoprivredni pilot – kaže Zrenjaninac Saša Antonović, letač sa dugogodišnjim iskustvom. – Poljoprivredna avijacija je vrlo zahtevna, jer se nisko leti.