Koncert Dečje filharmonije i učenika škole „Josif Marinković“

Sutra (subota, 18. jun) u 12 časova Dečja filharmonija nastupiće u Zrenjaninu na Trgu slobode zajedno sa decom Muzičke škole „Josif Marinković“,

Koncert će biti održan u okviru turneje po gradovima Srbije povodom obeležavanja juna, meseca muzike.

Svi koncerti na turneji biće besplatni, a umesto ulaznice biće dovoljno poneti pet ambalažu. Promocija muzičkog obrazovanja je jedan od glavnih ciljeva filharmonije, ali su svake godine osmišljene i dodatne teme, a ove godine posebna misija jeste podizanje ekološke svesti kod dece i roditelja o očuvanje životne sredine.

Turneja se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa muzičkim školama iz gradova Srbije i uključiće muziciranje i povezivanje dece uz zajedničke nastupe i nastupe solista. Na repertoaru će se naći prepoznatljiva muzika filmskih hitova kao što su „Roki“, „Pirati sa Kariba“, „Lovac na jelene“, „Ratovi zvezda“, „Šindlerova lista“ i drugi.

Čanovi Dečje filharmonije su talentovani đaci nižih i srednjih muzičkih škola, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije „Deca deci“, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.

Dečja filharmonija osnovana je 2007. godine da bi se kroz promociju klasične muzike i društveno odgovornog ponašanja okupe najtalentovanija deca u simfonijski orkestar. Svojim aktivnostima fond podržava razvoj i školovanje mladih muzičkih talenata Srbije i popularizuje muzičko obrazovanje i klasičnu muziku. Sa ciljem stvaranja šire platforme za kulturnu razmenu i povezivanje najmlađih, fondacija „Deca deci” je od prošle godine proširila aktivnosti na region, te je oformljen i regionalni dečji orkestar.

S.K.