KORISNICIMA GERONTOLOŠKOG CENTRA DOSTUPNE BROJNE AKTIVNOSTI

Obučeni za savremene tehnologije

Korisnici usluga Gerontološkog centra odnedavno su dobili internet kafe koji će im mnogo značiti i to je jedna od novina u ovoj ustanovi. Vreme pandemije pokazalo je da su društvene mreže „prozor u svet” čak i starijim osobama, a kada su bili odvojeni od svojih najmilijih i jedino sredstvo komunikacije.
O tome je nedavno govorila i direktorka Tanja Živanov, istakavši da su korisnici imali pomoć zaposlenih, a za one koji su nepokretni, organizovali su da se komunikacija putem Skajpa, Vajbera ili društvenih mreža obavlja u sobama, odnosno u krevetima.

ZAHTEVNIJI KORISNICI
– Kapacitet ustanove je 319 korisnika i trenutno nije sasvim popunjen, ali korisnici koji dolaze su sve zahtevniji. Potrebna im je veća pažnja, briga i nega. Zaista se trudimo da damo svoj maksimum, a zaposleni su pokazali da su dostojni svog posla u kom čovek mora, pre svega, biti humanista, požrtvovan i da voli to što radi. U odnosu na druge ustanove socijalne zaštite na nivou Srbije, zaista smo najteži deo epidemije prevladali na najbolji mogući način – istakla je direktorka Živanov i iznela najnovije podatke, na osnovu kojih u ustanovama socijalne zaštite na nivou Srbije, i među korisnicima i među zaposlenima, nema ni jednog pozitivnog na korona virus.

ORGANIZOVANE POSETE
– To je nešto što svakako ohrabruje i daje nadu da ćemo se uskoro otvoriti i vratiti u neki normalan režim života i rada. Za sada imamo organizovane posete, koje se najavljuju i mogućnost korisnika koji su vakcinisani da napuštaju ustanovu, uz određenu saglasnost socijalnih radnika – rekla je još Tanja Živanov.
Osim otvorenog internet kafea, korisnicima su u Gerontološkom centru na raspolaganju radne i terapeutske sobe, u kojima se bave izradom različitih predmeta. Dostupna im je biblioteka sa blizu 2.000 naslova, čitaju dnevnu štampu, a u okviru ustanove deluje i hor sačinjen od korisnika.
Još jedna od pogodnosti je pomoć u kući. Pružaju se dnevne usluge starijim, iznemoglim, hronično obolelim i drugim licima. Ovim uslugama se produžuje boravak u porodici, poboljšava ili održava zdravlje, obezbeđuje rehabilitacioni postupak, čuva individualnost sa stečenim navikama i pružaju se servisne usluge vezane za ishranu i higijenu. U periodu od 2016. do 2020. broj korisnika je varirao od 66 do 51 koliko je bilo u prošloj godini. Prema rečima direktorke, cene usluga nisu povećavane i iznose 225 dinara.
– Tokom godine usluge smo prestali da pružamo kod 21 korisnika, od kojih je 12 preminulo, dvoje smešteno u domove ili neku drugu instituciju. Na hospitalizaciju je upućen jedan korisnik, četvoro je zbog prestanka potreba otkazalo uslugu, a dvojica su iznašli drugo rešenje. Kako je više od polovine korisnika preminulo, smešteno u ustanove ili hospitalizovano, ovi podaci ukazuju da je njihovo zdravstveno stanje narušeno i potrebu za organizovanom kontinuiranom pomoći i uključivanje u sistem socijalne zaštite – rekla je naša sagovonica.

SADRŽAJNO I U KLUBU
Direktorka navodi da je više od trećine korisnika živelo samo, dok su ostali bili sa članovima porodice. Većina je starija od 70 godina, a dominiraju žene.
Pomoć u prekraćivanju svakodnevice pruža i Klub za stara i odrasla lica koji nudi kreativno, aktivno i sadržajno provedeno vreme. Na kraju 2020. Klub je brojao 128 članova, a tokom godine primljeno je osmoro novih.
– Sa Predškolskom ustanovom i vrtićem „Poletarac” Klub je realizovao izložbu i projekat „Kroz svet mašte sa lutkama”. Zbog epidemije prešlo se na onlajn obuku. Deca su u vrtiću, sa vaspitačima izrađivala lutke, na radionicama su se družili i vežbali predstavu. Razvijali su maštu, kreativnost i spremnost da nešto sami naprave – kazala je Tanja Živanov.

M. Malbaški

 

Foto: Sajt Gerontološkog centra Zrenjanin