„KORZO FEST” DEVETI PUT U ZRENJANINU: Kulturno-zabavni start u petak

Tradicionalna zrenjaninska kulturno-zabavna manifestacija„Korzo fest“, biće organizovana po deveti put u glavnoj gradskoj ulici – Kralja Aleksandra Karađorđevića, od 5. jula, do 10. avgusta. Program je tematski, namenjen svim uzrastima i održavaće se svakog vikenda, petkom i subotom uveče na nekoliko prostora. Namera je učiniti sugrađanima prijatnijim i zanimljivijim letnje večeri u centru grada.
I ove godine obuhvatiće, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, održanoj u multimedijalnoj sali gradske kuće, i „samostalnu manifestaciju – Banatske vredne ruke, koja ove godine obeležava pune dve decenije od osnivanja“.


Organizator manifestacije je Grad Zrenjanin, u saradanji sa Gradskom narodnom bibliotekom „Žarko Zrenjanin“, Turističkom organizacijom grada i Kulturnim centrom, uz sponzorsku podršku „Gomeksa“.
O „Korzo festu“ 2019. detaljnije su govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić i članice Organizacionog odbora Ivana Đukić – Turistička organizacija Zrenjanin i Ljiljana Nećakov – Kulturni centar Zrenjanina.
Simo Salapura je pozvao sugrađane da posete ovu manifestaciju, da predahnu i uživaju u pripremljenim kulturno-zabavnim programima, nakon brojnih sportskih dana i događanja.
– Programi su namenjeni svim uzrastima održavaće se od 19 do 24 časa, svakog dana na lokacijama u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića – informisala je Ivana Đukić. – To je taj naš čuveni „korzo”, sa platoom ispred Vodotornja, gde će biti postavljena bina i održavati se glavni program, zatim su tu plato ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd”, platoi ispred zgrade „Dunav osiguranja” i Gradske narodne biblioteke.
Biće to, objasnila je Ljiljana Nećakov, zpravo dvanaest tematskih korzo večeri -na prostoru kod Vodotornja muzički baletski i folklorni koncerti i dramski programi; kod bivše Robne kuće Škola crtanja Viorela Flore, kao i deo dečjeg programa; kod „Dunav osiguranja” Sajam gramofonskih ploča, radionica starih zanata i dramski program za decu i odrasle.
– Očekuje nas već predstojećeg petka i subote pop-rok vikend, potom 12. jula džez vikend, nakon njega disko-latino vikend i poslednjeg petka i subote u mesecu julu vikend ljubavi – kaže Ljiljana Nećakov. – U avgustu su na programu Banatski korzo vikend i 9. i 10. avgusta Nasmejani vikend, kojim i zatvaramo „Korzo fest”. Svi programi su besplatni za posetioce.
Na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” planirano je čitanje poetskih tekstova, uz muziku… Već u petak, 5. jula, od 20 časova, kako je najavio Milan Bjelogrlić, sviraće gitaristi Muzičke škole „Josif Marinković”.
– Odazvali smo se na poziv organizatora zato što je suština manifestacije i programa izvesti ljude na trgove i glavnu ulicu i prizvati malo vedrine, osmeha, lepote druženja i javnog opštenja – rekao je, između ostalog, Bjelogrlić. Treba svi ovi programi da daju jednu crtu smisla, pa i malo zamišljenosti, ali ne i zabrinutosti, nego da se, kroz te programe, otvore i nekakve vedre perspektive i upute neke lepe poruke. U tom smislu mi pronalazimo prostor da učestvujemo u „Korzo festu” i pod opštim nazivom „Čitanje poetskih tekstova” spremni smo da izađemo s programima svakog petka i učinimo vikende zanimljivim.


Branka Jajić

  • PROGRAM TOKOM VIKENDA
    Petak, 5. Jul: CEKOM i gosti, songovi iz predstava – ispred Vodotornja, u 20 časova; Koncert gitarista, plato Biblioteke, 20 časova; Koncert „Apoteka benda“, ispred Vodotornja, 22 časa. Škola crtanja Viorela Flore – ispred bivše Robne kuće.
    Subota, 6. Jul: Sajam gramofonbskih ploča, ispred Dunav osiguranja, 19 časova; Škola crtanja Viorela Flore – ispred bivše Rone kuće, 19 časova; Koncert Gradskog hora „Super Nova“, 20 časova i koncert benda „Katy be good“ (Keti bi gud), 22 časa – ispred Vodotornja.