KRAJEM AVGUSTA ODRŽAĆE SE SKUP „PIVO, PIVARSKE SIROVINE I OPREMA“: Proizvođači piva moći će puno toga da saznaju

Pivarstvo u Srbiji ima perspektivu, a treba ojačati kapacitete u proizvodnji sirovina hmelja i slada, kakvi su postojali u sladari u Krajišniku, kazao je profesor dr Jan Kišgeci, najpoznatiji stručnjak za hmelj u našoj zemlji, na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je najavljen drugi Naučno-stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema“. Profesor dr Kišgeci je član Naučnog odbora Simpozijuma, koji će se održati od 27. do 30. avgusta u hotelu „Vojvodina“ u okviru manifestacije „Dani piva“.

– Naša hmeljarstvo je bilo nestalo, a upravo je prošle godine na Simpozijumu krenula organizovana obnova, kada smo podstakli na razmišljanje o tome kako vratiti hmeljarstvo. Proizvodnja hmelja u Srbiji sada pokriva otprilike polovinu onoga što danas traže tzv. kraft pivare, a svake godine se dupliraju površine pod hmeljom – izjavio je profesor Kišgeci, dodavši:

– Sve se menja u ovoj oblasti – sada u gotovo svakom malom mestu imate entuzijasta koji se vrlo uspešno bave proizvodnjom domaćih piva. Otkrivamo i mnoge ukuse hmelja, tako da kao i kod vina, sada ne govorimo samo o ukusu gorčine, nego o ukusima konkretnih sorti hmelja. Osim toga, nismo imali ovakav naučni skup na našim prostorima i meni je drago da će se ovom prilikom u Zrenjaninu okupiti stara ekipa stručnjaka bivše Jugoslavije, naravno podmlađena – kazao je profesor Kišgeci.

DSC_0545

Na Simpozijumu u avgustu biće održane tribine, predavanja i okrugli stolovi, a neke od najavljenih tema jesu: oprema u pivarstvu, sirovine za prizvodnju piva, tehnologija piva… Govoriće stručnjaci sa fakulteta i instituta koji dolaze iz Hrvaske, Slovenije, Češke i drugih zemalja, najavio je profesor dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma.

– Upravo sektor pivarstva ima za cilj da afirmiše preduzetništvo, posebno malih i srednjih pivara, koje u niču kao pečurke posle kiše. To je oblast koju treba maksimalno da podržimo, a proizvođači piva na zrenjaninskom Simpozijumu moći će mnogo toga da saznaju – kazao je prof. Pejanović.

DSC_0544

Pokretač naučnog skupa o pivu bio je Vlado Dašić, vlasnik turističke agencije „Karavan“ i generalni sekretar Simpozijuma, koji je rekao da bi najavljena manifestacija mogla da pozicionira Zrenjanin kao kongresni centar. Novost drugog po redu Naučno-stručnog simpozijuma jeste da će ove godine učestvovati i srednje škole – Ekonomska i HPTŠ „Uroš Predić“, najavio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.

Glavni organizatori Naučno-stručnog simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ jesu Udruženje pivara Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarsvo iz Novog Sada, a među suorganizatorima su Institut za prehrambene tehnologije, Turistička organizacija „Karavan“, Poljoprivredna stručna služba,Visoka tehnička škola i druge institucije. Pokrovitelj Skupa je grad Zrenjanin.

M.Maričić

DSC_0575

DSC_0567