KUD „LALA” IZ EČKE: VELIKI KONCERT ZA DESET GODINA POSTOJANJA

Novi članovi uvek pristižu

Pre jedne decenije osnovano je kao folkloraška sekcija pri ečanskom Klubu žena, a 2. novembra Kulturno-umetničko društvo „Lala” godišnjim koncertom na 10. rođendan ispunilo je celu salu Doma kulture u Ečki. Nastup je trajao gotovo dva sata tokom kojih su folkloraši „Lale” uz pratnju Narodnog orkestra oduševili prisutne svojim prikazom narodne pesme i igre.
Počevši od izvođačkog, preko pripremnog ansambla, pa do starije i mlađe dečje grupe, članovi ečanskog
KUD-a izvodili su igre iz Mačve, Pčinje, Kobišnice, Kumanovskog polja, Smedereva, pri čemu su pokazali da pored same igre, jednaku pažnju poklanjaju i nastupu pevačke grupe, kao i rekonstrukciji originalnih primeraka narodne nošnje.
Celokupnom izvedbom na godišnjem koncertu izuzetno je zadovoljna i predsednica KUD „Lala” Slavica Labinjan, koja naglašava da je ponosna na sve članove Društva, kojih, računajući sva četiri ansambla, žensku i mušku pevačku grupu, kao i orkestar, ima oko sto.
– Prezadovoljna sam i posetom. Inače, koreograf „Lale” jeste sjajni Zoran Tošić, koji vodi računa o svemu što se tiče ansambla, pa tako često pravi i nakit i delove ženskih nošnji. Odličan je i vođa orkestra Vukašin Šofejović i nadam se da ćemo sa obojicom nastaviti saradnju – kaže Slavica Labinjan.
Kada je nekoliko iskusnijih parova fokloraša osnovalo ečanski KUD septembra 2009. godine, namera im je bila da okupe mlade ljude koji vole narodnu pesmu i igru, druženja i putovanja. Zahvaljujući, pre svega, entuzijazmu članova, njihovih roditelja i prijatelja, danas se može reći da su u svojoj misiji uspeli.
– U naše dve najmlađe grupe vežba više od tridesetoro dece, a na svaku probu nam dolaze mališani koja žele da počnu da igraju foklor, što me veoma raduje, uzimajući u obzir da nismo veliko selo. U Domu kulture održavamo probe, održavajući i samo zdanje, a ovo je mesto gde se deca često okupljaju i druže i van naših treninga – kaže ona.
Folkloraši „Lale” predano vežbaju tokom cele godine, međutim naročito intenzivne probe održavali su poslednja dva meseca, pripremajući se za godišnji koncert, navodi Aleksandar Stefanović, jedan od osnivača KUD-a, koji se 25 godina bavi folklorom. Član je prvog – izvođačkog ansambla, zatim muške pevačke grupe i orkestra, u kojem svira klarinet i kavalu.
– Pripreme su uvek naporne jer u jednu celinu treba uklopiti igračke, pevačke, orkestarske i kostimske probe. Što se tiče koncerta, najdraža mi je bila igra iz Pčinje, za koju smo okupili i neke bivše članove KUD-a koji su prestali aktivno da igraju, mada su posle ovoga odlučili da se vrate – priča Aleksandar Stefanović.

M. Maričić