ZBOG ISPUŠTANJA FEKALIJA U NEZAVRŠENU KANALIZACIJU ŽITIŠTANIMA PRETE KAZNE

A priključci kasne dva i po meseca…

Iznosima u rasponu od 20.000 do 150.000 dinara biće kažnjeni stanovnici, preduzetnici i firme naseljenog mesta Žitište ukoliko otpadne vode iz domaćinstava, gazdinstava i pogona ispuštaju u još nezavršenu lokalnu kanalizacionu mrežu. Na osnovu prigovora iz firmi kojima je povereno da korisnike povežu na ovaj sistem, jer im njihova „žurba” smeta da valjano odrade posao, Žitištanima je to nedavno poručio Mladen Ajduković, načelnik Opštinske uprave.
Priključivanje na kanalizacionu mrežu Žitišta letos je ugovoreno sa firmama iz Lukićeva („Mlamarmo”), Sopota („Milanić”) i Petrovca na Mlavi („Srmeks”) za 40,4 miliona dinara (bez PDV-a). Za naknadno utvrđene, takozvane dopunske radove, biće im plaćeno još približno šest miliona dinara (takođe bez PDV-a). To je odlučeno sredinom oktobra, a početkom novembra pomenutim firmama rok za završetak priključaka sa 90 produžen je na 166 dana.
Zahtev da se rok produži za dva i po meseca, Opštinska uprava Žitišta prihvatila je i na osnovu mišljenja firme „BSN teh grad” kojoj je poveren stručni nadzor. Božidar Đurica, osnivač i direktor tog privrednog društva to je obrazložio potrebom snižavanja nivoa podzemnih voda u rovovima, kao i problemima u nabavci, a zatim i ugradnjom PVC kanalizacionih šahtova.
Iz „Mlamarma” su, međutim, zahtev za produženje roka pravdali jer je „neophodno ispumpavati vodu iz mreže fekalne kanalizacije za svaki sliv pojedinačno s obzirom da su crpne stanice van funkcije, a samim tim i ceo kanalizacioni sistem”. Kašnjenje su obrazlagali i natprosečnim vrućinama u avgustu i većem delu septembra.
Pojava preuranjenog ispuštanja fekalnog otpada (pražnjenje septičkih jama) u kanalizacione cevi za sada se formalno ne navodi kao opravdanje za novo odlaganje tri godine odlaganog puštanja kanalizacije u Žitištu. Pošto strepe da bi to moglo da bude pokriće za sporost usled subjektivnih slabosti izvođača, u Žitištu su odlučili da novčano kazne svakog ko misli da štedi tako što, umesto da plati njihovo čišćenje, sadržaj septičkih jama krišom ispušta u nezavršenu kanalizaciju. Otuda se Žitištanima ukazuje da su dužni da prijave komšije koji ispuštaju fekalne vode u javnu kanalizaciju, a pre nego što ona i zvanično bude puštena u rad.

Z. Dedić