La Zrenianin a fost prezentat proiectul de revitalizare

„Plankert“

După prima vizită a delegație din localitatea Dudești Noi din România în luna septembrie anul trecut precum și stabilirea unui parteneriat de cooperare, zilele acestea la Zrenianin a fost prezentat proiectul de revitalizare a parcului din Zrenianin „Plankert“, numit „Podul Verde“ – un proiect comun în cadrul programului Inrerreg-IPA CBC România-Serbia. Pentru realizarea acestui proiect se va aplica la fondurile ale Uniunii Europene în cadrul primului apel de proiecte de cooperare IPA CBC. Obiectivul principal este reabilitare și reconstrucția a celui mai vechi parc al orașului, care este în prezent într-o stare foarte proastă și disfuncțională.
Delegația din România, județului Timiș, condusă de primarul Adrian Alin Nica, a fost primită de primarul orașului Zrenjanin Čedomir Janjić, viceprimarul orașului Duško Radišić și membru al Consiliului orașului, Radiša Dupljanović. După o dicuție cordială, a avut loc prezentarea proiectului, și sa anunțat continuarea cooperării la un alt proiect în domeniul sportului. După cum sa subliniat de către managerul de proiect , Željko Cvijanović, valoarea sumei a proiectului este la două milioane euro, prin care sa planificat o reconstrucție completă a spațiului existent și punerea în aplicare a unui nou conținut, care va pune acest parc pe harta turistică a orașului Zrenjanin.
– Proiectul este mare și solicitant, dar realizarea lui va oferi pentru vizitatorii orașului ceva nou, ceva ce vor dori să vadă. Se poate spune chiar cu siguranță că acest parc nu există în prezent în Serbia, a menționat Cvijanović. El a enumerat și multe facilități noi care sunt anticipate în acest domeniu printe care sau amintit:
-Fitness în aer liber, două terenuri de joacă moderne, pentru cei mai în vărstă dar și pentru tineri, patinuar în amfiteatru Centrului cultural cu suprafață artificială, care va fi activ pe tot parcursul anului, sistem de sunet, mobilier modern precum și posibilitatea de a construi un sistem de supraveghere video cu 32 de camere 24 de ore – a spus Cvijanović, adăugând că pentru noul aspect al parcului au lucrat experți de renume, cum ar fi arhitecți și ingineri Jelka Đorđević și Vojin Mraković.
Primarul localități Dudești Noi, Alin Adrian Nica și membru al Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, are o experiență considerabilă în realizarea proiectelor de cooperare inter-regională, subliniind faptul că claborarea dintre cele două orașe sa realizat rapid și ușor, deoarece ideile și viziunile au fost similare.
– „Podul Verde“ va rezolva, în primul rând, unele probleme de mediu în ambele orașe. Zrenianin va avea un parc nou de standarde mondiale, iar în orașul nostru va fi reparat de eroziune un deal care se va transforma, de asemenea într-un parc. Având în vedere faptul că cooperarea cu privire la acest proiect a fost foarte bună, am continuat la al doilea proiect care este în domeniul sportului. Noi credem că ambele proiecte vor fi puse în aplicare pentru beneficiul cetățenilor – a spus Nica. Viceprimarul al orașului Zrenianin, Duško Radišić a subliniat faptul că orașul Zrenianin a concurat cu o serie de proiecte în cadrul cooperării transfrontaliere și sunt, în principal proiecte de infrastructură.
– Aceasta este una dintre cele mai importante proiecte, deoarece reglementează inima orașului. Însă obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, deoarece vor fi finanțate diferite activități a copiilor și cetățenilor, precum și participarea la diverse evenimente pe ambele părți ale frontierei. Ne așteptăm ca Uniunea Europeană să recunoască acest proiect bine pregătit și cooperarea noastră bună și va fi finanțat. În ceea ce privește al doilea proiect pe care pregătim pentru următorul apel de cooperare transfrontalieră, aceasta face parte din domeniul infrastructurii sportive și cazare pentru sportivi, care în acest moment lipsește – a explicat Radišić.

M.V.