LETO NA ZRENJANINSKOJ PIJACI: RAZNOBOJNO SVEŽE VOĆE I POVRĆE PRIMAMLJIVO JE ZA OKO, A UKUSNO JE NA TRPEZI

Hrana za borbu sa vrućinom

Kraj proleća i početak leta daruje mnogo zrelih plodova prirode. U crveno ruho pijačne tezge obukle su jagode, trešnje, maline i višnje. To inspiriše domaćice da pripreme domaće sokove, kompot, pekmez, slatko ili marmeladu i obraduju ukućane.
Iz ariljskog kraja poznatog po proizvodnji bobičastog voća na zrenjaninsku pijacu stigle su prve maline. Najpoznatiji srpski proizvod u korpicama od 350 grama, kao i borovnice koje se prodaju na 100 grama, drže cenu od 200 dinara.
Kako kažu prodavci, sezona trešanja je tek počela, a u zavisnosti od kvaliteta i roda, kilogram košta od 250 do 350 dinara, dok su jagode pri kraju, pa je cena premašila 300 dinara po kilogramu. Kajsija će, ocenjuju prodavci, ove godine biti malo zbog mraza koji ih je pogodio, a kupci iz istog razloga mogu da očekuju sitnije višnje.
Stigao je i prvi domaći paradajz koji je kvalitetom potisnuo uvozni. Ostalo povrće, ističu proizvođači, dobro je rodilo ove godine. Na tezgama gazdinstva „Kovač” iz Mužlje nude se domaći krompir, luk, krastavac… Prodaja teče dobro, a prednost je što su jedni od malobrojnih koji imaju rani domaći paradajz što garantuje veću potražnju. Njegova cena, u zavisnosti od kvaliteta, kreće se od 130 do 220 dinara.
U toplim danima sveže povrće je neizostavni deo obroka. Na tezgama se žute i prve babure, a za kilogram treba da se izdvoji 180 dinara. Popularni su i mladi krompir (50 do 70 dinara), tikvice (50), blitva (400 grama 40 dinara) i luk (50).
Kako saznajemo, roba na zrenjaninsku pijacu stiže iz raznih krajeva Srbije, susednih gradova, kao i od malih proizvođača iz okolnih sela. Đorđe Beribak na svojoj tezgi već sedamnaest godina ponudu gradi uz pomoć lokalnih proizvođača i članova svoje porodice. Ponosno izlaže bukovače koje proizvode njegova ćerka i zet, čija je cena 170 dinara za 350 grama, a šampinjoni koštaju 200 dinara. Tu su i domaća jaja iz Česterega (10 do 13 dinara), kao i livadski i bagremov med porodice Balint iz Mužlje za 700, odnosno 800 dinara po kilogramu. Zbog lošeg cvetanja bagrema može se očekivati poskupljenje meda, napominje Beribak.
Manji proizvođači sa kojima smo razgovarali kažu da često roba ne nađe svog kupca, pa je neretko bacaju. Nakon više od deset godina rada na tržnici, neki primećuju da se sve manje ljudi snabdeva na pijaci zbog ponude uvoznog voća i povrća u velikim trgovinskim lan
cima. Pijačnim danima svoje proizvode nude i sugrađani koji povrće i voće gaje u svojim baštama. Na ovaj način, kaže jedan od njih, već trideset godina doprinosi kućnom budžetu.
Raznovrsna je i ponuda cveća. Najtraženije su, svedoče proizvođači, vinke i gazanije koje se prodaju za 50 dinara. Popularni su i karanfili (80 dinara), cica-maca (40), viseće vinke (200) i petonije (300-500 dinara).

J. Šormaz