MANIFESTACIJA „BANATSKE VREDNE RUKE“: Osamnaest godina negovanja tradicije i stvaralaštva

Rukotvorine domaće radinosti, predmeti starih zanata, tradicionalni banatski specijaliteti predstavljeni su danas, 18. put zaredom, na manifestaciji „Banatske vredne ruke“ uz zvuke starogradske muzike, na Trgu slobode. Učestvovalo je 39 aktiva žena i udruženja iz Srednjobanatskog okruga, s ciljem očuvanja tradicije i stvaralaštva.

Učesnici su se takmičili u pet disciplina: tradicionalna jela, tradicionalno jelo-ukiselo testo odnosno kvasno testo, ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija“, ručni radovi- pojedinačno i ukupan nastup.

DSC_6189 .

Najbolje tradicionalno jelo pripremilo je Udruženje žena „Bela Crkva“ koje je dobilo glavnu nagradu, a specijalne nagrade u toj kategoriji dobila su udruženja žena iz Melenaca, Banatskog Despotovca, Orlovata, Belog Blata i Kleka.

Glavna nagrada u drugoj disciplini pripala je Udruženju žena „Gradnulica“, dok su specijalne nagrade dobile udruženja „Dolja-Crni šor“, „Petefi“ iz Mužlje, „Tamiški cvet“ iz Tomaševca i „Centar“ iz Zrenjanina.

Aktiv žena „Ruža“ iz Aradca zaslužilo je glavnu nagradu u kategoriji najbolji ručni rad sa temom „Tradicija kao inspiracija“, a specijalne nagrade dobila su udruženja iz Iđoša, Novog Bečeja, Perleza, kao i „Petefi“.

U četvrtoj disciplini glavnu nagradu dobilo je zrenjaninsko Udruženje žena „Banatski klas“, a specijalnu nagradu dobili su „Tradicija“ iz Elemira, Knićanin, Melenci, Opovo i Klub žena „Mužlja“.

Glavnu nagradu za ukupan nastup dobilo je Udruženje žena „Dositej Obradović“ iz Zrenjanina, dok su „Remus“ iz Mužlje, „Botoš“, „Bagljaš“, „Zeleno polje“ osvojili specijalne nagrade. Specijalnom ekstra nagradom nagrađeno je Udruženje žena „Banatski biseri“ iz Zrenjanina, za svih 18 godina učestvovanja na ovoj manifestaciji.

Direktor „Turističke organizacije“ Zoran Ljubotina istakao je da je manifestacija uspela.

 

DSC_6221 .-1

– S obzirom da je prvi put održana odvojeno od „Dana piva“, postala je značajna za Grad Zrenjanin i vraćen joj je takmičarski karakter. Nadam se da će narednih godina „Banatske vredne ruke“ biti posećenije, sa bar 100 učesnika – naveo je Ljubotina.

„Banatske vredne ruke“ otvorio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišič, istakavši da je pre jedanaest godina počela „Banatska priča“ na Bagljašu, ove godine „Banatska bajka“, a da svega ovog ne bi bilo bez vrednih Banaćana i njihovih vrednih ruku. Radišić je naglasio da se ovom manifestacijom prenose znanje, veštine i iskustvo na najmlađe generacije, jer se jedino tako od zaborava čuva tradicija našeg naroda.

I.I.

Foto: Ivan Pančić

Opširnije u štampanom izdanju

DSC_6771 . DSC_7043 .