MANIFESTACIJA KOJA ĆE UPOTPUNITI 33. „DANE PIVA“: Festival tradicije i kulture

Druga po redu privredno-turistička i kulturno-umetnička manifestacija pod nazivom „Festival tradicije i kulture“ upotpuniće ovogodišnje „Dane piva“, a održaće se na centralnom gradskom trgu 28. i 29. augusta. Tom prilikom predstaviće se gosti iz Republike Slovačke i Mađarske, a u sklopu manifestacije održaće se i 35. takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“ kao i 11. memorijal „Đula Farkaš Farki“ čiji je idejni tvorac pokrajinski poslanik Aleksandar Farkaš, sin Đule Farkaša, najavljeno je na konferenciji za medije koja je održana danas u multimedijalnoj sali gradske kuće.

DSC_0335_resize

– Moram još jednom da ponovim da je multikulturalnost najveće bogatstvo ovog regiona, posebno Zrenjanina. To ističe i sam značaj ove manifestacije koju je Grad podržao, a postala je sastavni deo „Dana piva“, koji su naša tradicija. Cilj je da se Zrenjanin poveže sa drugim gradovima i naseljenim mestima kako iz regiona, tako i šire – naveo je pomočnik gradonačelnika Duško Radišić.

Saradnja i kontakti između Republika Slovačke, Mađarske i Rumunije nisu mogući bez Turističke organizacije (TO) Grada Zrenjanina koja je jedan od organizatora.

Direktor TO Zoran Ljubotina najavio je da Grad očekuje pola miliona posetilaca na „Danima piva“.

DSC_0324_resize

Iz Ribarskog gazdinstva „Ečka“ najavljeno je promovisanje ečanskog šarana – najkvalitetnije ribe u ponudi. Ispred hotela „Vojvodina“ 29. augusta kuvaće se 1.000 litara riblje čorbe od 300 kilograma ribe. Blizu 2.000 porcija biće podeljeno gostima i sugrađanima, potvrdio je Milivoj Putić, menadžer turizma „Carske bare“.

Republika Slovačka najavila je niz manifestacija u danu kada će se predstaviti našim sugrađanima. Izdvaja se izložba „Slovačka lepota“ koja će se održati u Narodnom muzeju, a biće prezentovane slovačke nošnje stare više od sto godina. Uz izložbu će biti održana i promocija knjige, kao i modna revija.

– Slovaci i Srbi žive na ovim prostorima više od 300 godina kao dva bratska naroda. Uzajamno se poštuju, podržavaju i sarađuju na svim poljima. Iako Slovaci, mi se osećamo Zrenjanincima i zahvalni smo gradu i lokalnoj samoupravi na brizi, pomoći i podršci – istakao je Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač.

O onome šta će Mađarska prikazati predočio je Mikloš Koso, glavni menadžer evropske grupacije za saradanju Mađarske i Srbije na polju ekonomije, kulture i turizma.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

DSC_0336_resize

DSC_0338_resize