Manifestarea cosacrată iei „Spăceluʼcu dor făcut”
Ia,împodobită cu broderii, mărgele și cu culorile diferite
Manifestrea deja tradițională consacrată piesei principale a costumului femeiesc, cămașa s-au iei s-a desfășurat pe 24 iunei la Torac, la Complexul Etnografic „Casa bănăţeană”. Evenimentul, cu genericul „Spăcelu’ cu dor făcut”, pentru a treia oară a prezentat iile româneşti care au fost expuse, multe dintre care au și o vechime de 100 de ani. Costumul tradițional femeiesc este format din ie, poale, fotă, catrință și maramă. De-a lungul timpului acesta au fost unele transformări, dar totuși și-a păstrat forma moștenită. Tehnica fiind transmisă de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția de la o generație la alta.
Ia este împodobită cu broderii și mărgele pe mâneci și la gât, culorile diferite care arătau statutul femeii. Astfel, cele căsătorite și cele în vârstă purtau modele mai modeste și culori mai închise. Cele tinere culori deschise și aprinse. Femeile coseau ii pentru diferite ocazii: unele pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite, altele de horă, iar altele care se regăseau în vestimentația zilnică.
La începutul programului s-a povestit și despre sărbătoarea Sânzienelor, despre Ileana Cosânzeana, zâne, Făt-Frumos, flori de Sânziene şi alte legende depsre care au vorbit Ana Maria Damian, Dolores Petrovici, Alina Iorga Knežević și Patricia Sameș. Sânzienele sau Drăgaica, sarbatoare care are loc pe 24 iunie, reprezintă o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii, marcată de o serie de ritualuri pentru sănătate şi belşug în gospodărie, dar şi de unele practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita. Sunt numeroase obiceiurile si traditiile legate de aceasta sărbătoare. În program au participat elevi Şcoli Generale „George Coşbuc”, grupul vocal de fete şi secţia de folclor, precum orchestra „Lira” a Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici- Bocăluţ”.Elevi au fost instruiţi de profesoarele Rodica Petrovici și Marina Ursu, în colaborare cu Mariana Lelea.
Excelența sa Oana Cristina Popa ambasadorul Romaniei în Serbia cu cuvinte alese citite de doamna Irina Niță sa adresat celor prezenți menționând importanța și frumuseția iei românești. La eveniment au participat și tinerii pictori torăceni Dalila Avram și Sebastian Checi, precum și Asociația „Pensionarele” și Asociația Femeilor „Bănățenele” din Torac. Contribuţia la expoziția de ii și-au dat-o mai multe femei din Torac care au expus iile moștenite. Organizatori au fost Şcoala Generală „George Coşbuc”, Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici- Bocăluţ” şi Societatea (Fundația) Română de Etnografie și Folclor din Voivodina.
M. V.