MARIJANA I TAMARA SAVKOVIĆ, IGRAJU RUKOMET U PROLETERU I KAO SUDIJE DELE PRAVDU NA TERENU

Sestre osmehom grade autoritet i poštovanje
Rukomet su zavolele još kada su bile devojčice, marljivo su trenirale, pet sezona su prvotimke Proletera, a od pre tri godine bave se i suđenjem. Sestre Marijana i Tamara Savković dobro su poznate ljubiteljima rukometa i navijačima Proletera, a pošto veoma liče, mnogi misle da su bliznakinje. No, Marijana (21) je godinu dana starija od Tamare.
– Počele smo u Lehelu kada sam ja bila treći razred osnovne škole, a Maja četvrti, trener nam je bio Dragan Lazarov. Pre toga oprobale smo se u više sportova, ali nam se rukomet najviše svideo. A zašto, ne znamo! Ne postoji neki poseban razlog, jednostavno nas je privukao i eto, treniramo već 12 godina – kaže Tamara.
Do sada je njihov najveći uspeh ulazak Proletera u Super ligu. Obe studiraju na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu, planiraju da završe školovanje, ali i da igraju rukomet dokle god budu mogle. Suđenje im je, kažu, bilo interesantno, pa su rešile da se oprobaju.
– Vremenom nam se svidelo i odlučile smo da je to nešto čime bismo mogle da se bavimo. Sudimo utakmice Druge lige sever. Deljenje pravde nam ne predstavlja problem pošto smo dugo u rukometu. Dok sudimo, trudimo se da budemo objektivne, a kada igramo ne obraćamo mnogo pažnju na suđenje, koncentrišemo se na igru – ističe Marijana.
Devojke arbitri nisu retkost na rukometnim terenima, ali kada sude mladićima, ivek ima zanimljivih detalja. No, Marijana i Tamara, nasmejane i komunikativne devojke, znaju kako da izgrade autoritet.
– Na nas kao sudije gledaju različito, zavisi od ekipe do ekipe. Autoritet stičemo od samog početka utakmice. Igrače koji prigovaraju, odmah opomenemo, dajemo im do znanja da vidimo šta rade i da ćemo sve prekršaje i nesportsko ponašanje sankcionisati – naglašava Tamara.
Za njih ni nova pravila u rukometu nisu nesavladiva prepreka. Kažu da su ona uvedena da bi se ubrzala igra i ističu da se u tome uspelo.

IZUZETAN TALENAT
Mlađa sestra igra na poziciji beka, a starija je manje u igri, ali je kako kaže trener Lazarov, vrlo zahvalna rukometašica jer može da pokrije sve pozicije (krilo, bek, pivot).
– Tamara je izuzetno talentovana, to je pokazala još u pionirskom i kadetskom uzrastu. Ima odličan pregled igre i sjajno proigrava saigračice. Ubeđen sam da, ukoliko se maksimalno posveti rukometu i poradi na fizičkoj pripremi, može još mnogo da postigne – naglašava Lazarov.
B. MANDIĆ