MATURANTI MUZIČKE ŠKOLE „JOSIF MARINKOVIĆ” 2013/2017 GODINE

Iz „malih porodica” u muzičke svetove
Još jedna generacija učenika zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković” završila je srednjoškolsko obrazovanje. Ispraćeni su na dostojan način, prošlog petka, 16. juna, u Svečanoj sali koja nosi ime Slobodana Bursaća, nekadašnjeg profesora ove Škole.
Prethodne četiri godine bili su, kako je rekla direktorka Muzičke škole „Josif Marinković” Danijela Radaković Derikrava, njihove male „porodice”. Pažljivo su ih čuvali, trudili se da im u potpunosti prenesu svoje znanje i iskustvo, sa ponosom gledali kako odrastaju i prave prve samostalne korake u muzičkim svetovima.
U školskoj 2016/2017 godini svi maturanti su završili četvrti razred, a zatim položili maturske ispite.
Tri odseka je pohađalo devetnaest učenika: Teoretski odsek – pet učenika, Odsek za muzičku produkciju i dizajn zvuka – četiri učenika i Vokalno instrumentalni odsek – deset učenika, od kojih solo pevanje – 3, gitare – 2, i po jedan na instrumentima klavir, violina, harmonika, truba i kontrabas.

ĐAK GENERACIJE
Učenik generacije je višestruko talentovan Arnold Feher. Svira nekoliko instrumenata i doprineo je afirmaciji Škole na nekoliko načina: kao solista, član Džez benda, Hora, Gradskog duvačkog orkestra, a nesebičan je „pomagač” u mnogim sastavima.
Prošle godine je vanredno završio Odsek za muzičku produkciju i dizajn zvuka, a odmah potom, pre nego što je završio Instrumentalni odsek, upisao u Segedinu studije kontrabasa. Ove godine je završio srednjoškolsko obrazovanje u klasi Gorana Kerlete.
Nije mogao da prisustvuje maturskoj svečanosti.

PONOS ŠKOLE
Irina Velisavljev je ostvarila istaknute rezultate iz solfeđa i zajedno sa svojim profesorima, Mirkom Jankovim i Draganom Damjan, doprinela da Škola ponovo bude afirmisana i na ovom polju.
Zapaženo učešće na klavirskim takmičenjima je imao Ivan Komanov. On je nastavu klavira pohađao kod profesorki Marine Rajnović Babović i Bojane Maćešić.
Anja Popadić, u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer, više puta je zablistala na takmičenjima solo pevanja u zemlji i regionu i položila prijemni ispit na Akademiji u Beču.

MUZIČKI PUTEVI
Učenici Instrumentalnog odseka su učestvovali u međunarodnim projektima i svirali u svetskim omladinskim orkestrima i na taj način stekli neprocenjivo iskustvo u orkestarskom muziciranju.
Sa svojom generacijom su bili i neki od učenika koji su obrazovanje nastavili u drugim školama i na Akademiji umetnosti a svi su spomenuti. Anabela Prec, učenica harmonike u klasi Milice Bjelobaba, nastavila je školovanje prvo u Novom Sadu, a zatim u Nemačkoj. Denis Žiško, trubač iz klase profesora Slobodana Ćirića, sada je učenik Muzičke škole „Isidor Bajić” u Novom Sadu. Marko Derikrava, klarinetista iz klase profesora Andreja Gigića, postao je, nakon treće godine, student Akademije umetnosti u Novom Sadu. Denis i Marko su prošle godine svirali u okviru koncerta laureata republičkih takmičenja, u Kulturnom centru i još jednom iskazali svoje muzičke potencijale.

DIREKTORKA MUZIČKE ŠKOLE „JOSIF MARINKOVIĆ” DANIJELA RADAKOVIĆ DERIKRAVA
„Svi bi hteli da su kao mi….”
Čestitam vam sticanje diplome i zahavljujem vam u svoje i u ime Škole, što ste njen, već od ranije zavidan ugled, podigli na još viši nivo. Mi se ponosimo vama a nadam se da i vi imate razloga da se ponosite vašim profesorima. Izgleda da se u toj primopredaji znanja, a još više energije, u toj umetnosti uzajamnog podsticanja da jedni drugima pružimo najviše, dogodio onaj vrhunski trenutak, onaj sretni spoj truda i nadahnuća u kojem, osvrnuvši se u momentu predaha, možemo da budemo zadovoljni.
Ovako se obratila maturantima direktorka Muzičke škole „Josif Marinković” Danijela Radaković Derikrava, naglasivši da pravo na ovakva osećanja daju rezultati: bezbrojne nagrade i priznanja kojima šira društvena zajednica visoko vrednuje njihov zajednički rad. Ali, kako je rekla, i da izostane to „spoljašnje priznanje i vrednovanje”, ostaje im njihovo unutrašnje uverenje, njihovo verovanje da njihov zajednički trud vredi. „To znamo po tome što se radujemo Školi i zadacima koje pred nas stavlja”.
– Dragi naši maturanti, hvala vam što vaše četvorogodišnje prisustvo u ovoj Školi nije bilo samo obično jurenje diploma – rekla je direktorka. – A takođe se zahvaljujem profesorima što svoj rad nisu shvatili samo kao obično uhlebljenje. Tako smo, udarcem obostranog entuzijazma sprečili da naš rad okupiraju korov rutine i u pedagogiji „smrtonosne” bolesti dosade, ravnodušnosti i banalnosti.
Već koliko sutra vi odlazite u beli svet, svet u kojem stvari ne stoje baš najbolje, svet koji zabrinjava. Mi poznajemo vas i vaše vrline kojima smo vas, zajedno sa vašim roditeljima, učili. Ako u tom svetu bude više onih koji su slični vama, a ako taj duševni kapital (te vrednosti koje ste ovde stekli) nastavite da širite, budućnost ovog sveta manje će da nas brine. Zato nastavite da budete onakvi kakvima ste se ovde u Školi hiljadu puta potvrdili: pametni, vredni i pošteni, svesni vrednosti znanja. Nastavite sa učenjem jer je to najbolji način da menjate svet oko sebe i sebe same. Jedino tako ćemo postati društvo znanja i odgovornosti, sa dobrim šansama da jednom postanemo i ono što nikada nismo bili – društvo hedonizma i vedrine. Mi znamo da ste vi dorasli tim velikim zahtevima što ih svet pred vas stavlja i da nećete razočarati naša očekivanja.
Završimo refrenom pesme koji je naš hor izvodio na proteklom Festivalu: „Svi bi hteli da su kao mi”. Molim da se ove reči ne shvate kao naša neskromnost, nego samo kao želja da sve ono što valja treba i drugima da posluži kao uzor. Dragi maturanti, želim vam mnogo, mnogo uspeha u predstojećem studiranju i potom u radu i celokupnom životu.
Branka Jajić
Foto Muzička škola „Josif Marinković”

Aplauz za profesore Direktorka Dvostruki slavljenik Ucenici i nastavnici