ELEKTROTEHNIČKA I GRAĐEVINSKA ŠKOLA „NIKOLA TESLA” ISPRATILA JOŠ JEDNU GENERACIJU MATURANATA

Pokazali su ozbiljnost i želju za znanjem

Zrenjaninska Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla” ispratila je prošlog ponedeljka još jednu generaciju maturanata. Okupili su se, vedri i uglavnom ležerno odeveni u velikoj sali Kulturnog centra da, poštujući lepu tradiciju, obeleže završetak srednjoškolskog obrazovanja i skori ulazak u svet zrelih, gde ih čekaju nove prilike i novi izazovi.
Maturantima, njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima obratila se direktorka Škole dr Marija Servo:
– Kada ste se upisivali u srednju školu napravili ste, rekla bih, dobar izbor. Iz generacije u generaciju, od 1983. godine, kada je nastala u ovom obliku, Škola u kontinuitetu održava visok renome u svakom pogledu. Želim vam svima dobro zdravlje, energiju, volju i ozbiljnost, jer teškoća i prepreka će biti. Pametno iskoristite vreme koje vam je dato, jer je, to imajte na umu, vreme verovatno jedini resurs koji se ne može obnoviti. Nastavnici ove škole dali su vam dobru osnovu za rad i dalje školovanje, i svi mi vam želimo da uspete. Napredujte, učite, radite, ali se i vraćajte svojoj školi; „Tesli”.
Prilikom dodele svedočanstava i knjiga kojima su nagrađeni nosioci Vukove diplome i odlični učenci, svaki od razrednih starešina obratio se sa po nekoliko rečenica bivšim đacima, sada već elektro i arhitektonskim i građevinskim tehničarima, elektroinstalaterima i elektromehaničarima.
Izdvajamo reči prefesorke Biljane Zeljković, razrednog starešine 4-3:
– Bili ste pre samo nekoliko godina – deca. Sada imate svoja zvanja, a i mnogo prepreka koje treba da savladate. Verujem da ćete uspeti – rekla je profesorka Zeljković.
Školske godine 2016/2017. školovanje u „Tesli” uspešno je završilo 138 učenika. Među njima je 34 odličnih. Vukovu diplomu osvojilo je četvoro učenika. Jedan od njih, Kristian Puja je odlukom nastavničkog kolektiva, proglašen za učenika generacije.
Svečanost su vodili učenci prvog razreda Škole Andrej Totan i Vuk Trifić. Mina Stojanov, učenica drugog razreda, izvela je dve kompozicije na harfi i jednu na klasičnoj gitari.

ODELjENjA I ODELjENjSKE STAREŠINE
4-1 – elektrotehničar energetike – odeljenjski starešina Milenko Terzić
4-2 – elektrotehničar automatike – odeljenjski starešina Zoran Juanin
4-3 – elektrotehničar računara – odeljenjski starešina Dragana Zeljković
4-4 – elektrotehničar elektronike – odeljenjski starešina Slobodan Miškeljin
4-5 m – elektrotehničar automatike, nastava na mađarskom jeziku
– odeljenjski starešina Tovizi Gabrijela
4-6 – arhitektonski tehničar – ogled – odeljenjski starešina Dejan Rusovac
4-7 – građevinski tehničar za visokogradnju – odeljenjski starešina Nataša Bjelogrlić
3-5 – kombinovano odeljenje – elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje i elektroinstalater – odeljenjski starešina Zoran Mihajlović
3-7 m – elektroinstalater – odeljenjski starešina Kelemen Imre

UČENIK GENERACIJE ODUŠEVLjEN JE ŠKOLOM
Prosto poželim da ponovo pođem u četvrti razred
Kristian Puja, sada elektrotehničar elektronike jednoglasno je izabran za učenika generacije. Stajao je na podijumu Kulturnog centra elegantno odeven, u lepom plavom odelu, sa belom košuljom i kravatom boje zlata.
– Presrećan sam. Jedva čekam prijem na Belom dvoru, krajem meseca. Verujem da ću ga dugo pamtiti…„Teslu” sam upisao jer volim sve što ima veze sa elektricitetom, i – nisam pogrešio. Škola ima odličan nastavnički kadar i rukovodstvo, sve su to ljudi predani svom pozivu da nas, mlade ljude, osposobe za atraktivna zanimanja u elektro i građevinskoj struci, a i da nas formiraju kao ličnosti. Iako mi u prvom i drugom razredu nije bilo baš lako, stanovao sam od prvog dana u Domu učenika „Angelina Kojić Gina”, u trećem i četvrtom je bilo zaista sjajno. Prosto poželim da ponovo krenem u četvrti razred! Tokom školovanja u „Tesli” učestvovao sam na dosta takmičenja. Prošle godine bio sam prvi na okružnom takmičenju iz robotike „Robo invent”, a ove prvi na republičkom. Bilo je tu dosta praktičnih radova, kao što su upravljanje robotskom rukom i hranilicom za ribe ugrađenom na realnom objektu – brodiću – dužine oko jednog metra. Pored svih ostalih profesora posebnu zahvalnost za to dugujem profesoru stručnih predmeta Srđanu Bolozanu – kaže đak generacije „Tesle” 2017.
Kristian planira da se upiše na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu:
– Želim da se upišem i završim studije mehatronike na FTN Novi Sad. Zanimaju me sve oblasti elektrotehnike, jake i slabe struje, a najviše ovaj spoj mehanike i elektronike, bez kog nema robota ni savremene automatike. Dosta sam već naučio u tome i verujem da ću uspeti. Razume se, najpre treba da položim prijemi ispit iz matematike, krajem juna, za koji se već spremam. Svestan sam da će me matematika pratiti tokom celog školovanja – kaže učenik generacije „Tesle” 2017.
Kristian živi u Uzdinu. Otac Silvius je poljoprivrednik, a majka Sofija radnica.
Kao osnovac imao je više afiniteta za hemiju nego za fiziku i matematiku. Služi se engleskim jezikom i intenzivno ga uči. Voli da čita i pored maternjeg rumunskog, odlično vlada srpskim jezikom. Prati sport i često zaigra rukomet…
Pored Vukove diplome i knjige, Kristianu je direktorka Škole dr Marija Servo uručila i novčanu nagradu, 20.000 dinara.
MARIN STOIN
Foto: JOVAN NjEGOVIĆ DRNDAK

1 Direktorka Skole dr Marija Servo 3 Svecani trenuci 4 Puja Kristian ucenik generacije 6 Njihov je dan 7 Dobro raspolozeni lepo obuceni