MATURANTI SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE „JOSIF MARINKOVIĆ” 2014/2018. GODINE: JOŠ JEDNA USPEŠNA GENERAIJA

Završetak jednog životnog poglavlja
Loše vreme nije uspelo da skine osmehe sa lica 24 maturanata Srednje muzičke škole „Josif Marinković”, koji su se 14. juna na svečanosti u Školi oprostili od đačkih klupa, drugara, profesora… Blistajući u toaletama i odelima, ponosno su pozirali svojim roditeljima, rođacima i prijateljima ispred objektiva u školskom dvorištu gde su sada samo uspomene ostale.
A onda je usledio trenutak kada su, ruku pod ruku, ušli u svečanu salu „Slobodan Bursać”, uz aplauz prisutnih. Popeli su se na binu, stali jedan do drugog, pomešanih osećanja jer su znali da ih trenutak deli od uručivanja diploma i završetka jednog životnog poglavlja.
U školskoj godini 2017 /2018. svi maturanti su završili četvrti razred, a zatim položili maturske ispite. Njih petoro pohađalo je teoretski odsek, šestoro odsek dizajn zvuka, dok je 13 učenika pohađalo vokalnoinstrumentalni odsek (troje na klaviru, troje na violini, dvoje na solo pevanju, dvoje na gitari i po jedan na trubi, kontrabasu i trombonu).
Jedna učenica je vanredno završila teoretski odsek. „Vukovu diplomu” zaslužili su Aleksandra Gojkov, Tamaš Kiš, Apolonija Detari i Milan Slijepčević, koji je proglašen učenikom generacije.

1-Muzicka skola
– Ponosni smo na učenike koji su nas predstavljali na brojnim takmičenjima, republičkim i međunarodnim, na kojima su ostvarili zapažene rezultate u svojim kategorijama na instrumentima, a to su Milan Slijepčević (klavir), Jovan Ćirić (truba), Fabian Valentin (kontrabas), Stevan Srdić (gitara), Jelena Jerković (klavir) i Aleksandra Gojkov (klavir) – istakla je Danijela Radaković Derikrava, direktorka Škole.
Kako je rekla, pored nastupa i nagrada na vokalnoinstrumentalnom odseku i dizajnu zvuka, uspeh su postigli i Biljana Glišin i Dragan Ćuk. Osim što su se dokazali kao perspektivni mladi muzičari iz glavnih predmeta, učenici Škole bili su jednako dobri i iz drugih predmeta. Na literarnom konkursu uspeh je postigla Teodora Lucić, iz teoretskih predmeta Milan Slijepčević, a maturanti su blistali i u kamernom muziciranju i takmičenjima sa horom ove Škole.
Razredne starešine Zorica Kozlovački i Stela Velemir Marković, kao i direktorka Škole su na kraju priredbe svojim maturantima poželele uspeh na prijemnim ispitima i u daljem školovanju.
– Neka ih prati sreća na njihovom neistraženom putovanju kroz razne životne situacije. A sa novim iskustvom, znanjem i mudrošću da nam se vrate i nastave da uče nas i nove klince kako da svi budemo bolji – dodala je Danijela Radaković Derikrava.

2-Muzicka skola

 • O ĐAKU GENERACIJE
  – Najveći utisak i ono što ću pamtiti o Muzičkoj školi je konstantna prijatna atmosfera i posvećenost moje profesorke Melite Mironović. Nisam bio siguran da ću biti đak generacije, ali sam srećan što jesam. Planiram da upišem Akademiju umetnosti u Novom Sadu i da nastavim da sviram klavir – rekao je Milan Slijepčević.
  Đak generacije osvojio je specijalnu nagradu na takmičenju mladih pijanista 2012. godine u Zrenjaninu, a naredne je bio laureat. Prve nagrade: Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin, 2010, 2011, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018); Međunarodno pijanističko takmičenje „Josip Slavenski” (Novi Sad, 2011. 2013); Republičko takmičenje (Beograd, 2013); Otvoreno takmičenje „Binički” (Beograd, 2014); „Slobomir internešnal mjuzik kompetišn” (Slobomir international music competition – Bijeljina, 2015); Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale” (Banja Luka, 2018). Na koncertu Zrenjaninske filharmonije, 15. maja, Milan Slijepčević je zajedno sa još četvoro srednjoškolaca, zbog izuzetnih rezultata postignutih tokom školovanja odabran da nastupi kao solista.

 

 • LEPO DRUŽENjE
  Novinari lista „Zrenjanin” iskoristili su vreme da porazgovaraju sa maturantima pre svečanosti. Valentin Fabian je prvi izjavio da je veoma zadovoljan školovanjem. Završio je vokalno-instrumentalni odsek, svira kontrabas i priprema se da upiše isti smer na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Želja mu je da jednog dana postane profesor. Njegov drugar sa odseka, Jovan Ćirić, naveo je da je privilegija školovati se u Muzičkoj školi i da nosi odlično iskustvo.
  – Pamtiću razna putovanja i druženja i koristim priliku da svojim drugarima poželim da upišu fakultete, a ja planiram da upišem Muzičku akademiju u Beogradu, odsek vokalno-instrumentalni (truba) – poručio je Ćirić.
  Katarina Živanov završila je smer dizajn zvuka, i u najlepšem sećanju će joj ostati druženje. Kako je rekla, Muzička škola je specifična, ima manje đaka i svi se poznaju i lepo druže.

I. ISAKOV
Foto: Jovan Drndak njegović