MATURANTSKI IZAZOV: KAKO ODABRATI ŽIVOTNI POZIV I KARIJERU KOJA OBEĆAVA

Sajam obrazovanja kao profesionalna orijentacija
Učenica sam četrvtog razreda prirodno-matematičkog smera u Zrenjaninskoj gimnaziji. Upravo zbog ljubavi prema prirodnim naukama odlučila sam da upišem fakultet koji će moći da mi pruži najtemeljnije znanje iz ovih oblasti. Još se dvoumim, ali moja prva opcija jeste Elektrotehnički fakultet u Beogradu.
Ovo nam je rekla maturantkinja Đina Čizmaš, jedna od posetiteljki sedmog Sajma obrazovanja, održanog 5. i 6. decembra u Kulturnom centru.
Slično kaže i Dejan Avramov, maturant Srednje poljoprivredne škole, smer holtikultura:
– Želim da nastavim ovo što sam započeo, to jest da upišem Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer hortikultura. Smatram da je ovaj fakultet perspektivan, da uvek ima posla u agraru i proizvodnji cveća, da ću naći posao u svojoj struci, a što je najbitnije od svega – radiću ono što volim.
Sajam obrazovanja organizovali su filijala Nacionalne službe zapošljavanja, Školska uprava za Banat i Kulturni centar. Tokom dva dana sajam je okupio dvadeset državnih i privatnih fakulteta i viših škola, čiji su promoteri maturantima – učenicima završnih razreda srednjih škola, predstavili obrazovne profile i uslove za studiranje. Među izlagačima su bili i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” i zrenjaninska Visoka tehnička škola strukovnih studija.
– Organizovanje ovakvih sajmova pokazalo se kao dobra praksa. Učenicima srednjih škola pruža se mogućnost da se upoznaju sa planovima i programima visokoškolskih ustanova. Na taj način lakše mogu da odaberu buduće zanimanje – izjavila je mr Tatjana Mijatović, direktorka zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
Sajam je istovremeno i deo profesionalne orijentacije učenika. Većina je odlučila koji će fakultet upisati, ali ima i onih koji se dvoume. Visokoškolske ustanove su se predstavile eksperimentima, prezentacijama i lepo opremljenim štandovima.
Brojke o nezaposlenima takođe mogu da pomognu u izboru zanimanja. Naime, u Srednjobanatskom okrugu, krajem novembra, na evidenciji nezaposlenih bilo je 16.572 lica. Od toga 4.135 mladih do 30 godina. Dakle, gotovo četvrtina. Sa fakultetskom diplomom, bez posla je njih 1.038, a sa završenom visokom školom 722. Bez posla je, i dalje, petoro doktora nauka.
– Na našoj evidenciji nezaposlenih ima dosta pravnika, ekonomista, profesora računske grupe predmeta i diplomirani poljoprivredni inženjer za proizvodnju bilja. – kaže Ljiljana Živanov, načelnica odeljenja za zapošljavanje i posredovanje u zapošljavanju. – U grupi nezaposlenih diplomaca su i informatičari, inženjeri mašinstva, inženjeri za proizvodni menadžment, profesori razredne nastave, diplomirani inženjeri informacionih tehnologija…
Kad je reč o zanimanjima koja se traže, prednjače zavarivači, vozači, prodavci, građevinski radnici, šivači, a od fakultetski obrazovanih trenutno se traže samo profesori matematike.
Kako nam je rekla Aleksandra Štrbac, savetnica za planiranje karijere, sa đacima su dolazili i profesori koji su im govorili o tome koliko je izbor pravog fakulteta, odnosno zanimanja, važan korak. Pri izboru možda nije loše razmisliti i o potrebama tržišta rada, mada su tu brojke promenljive, pogotovo na duži rok.

PONUDA UNIVERZITETA „DžON NEZBIT”
– Univerzitet „Džon Nezbit” je vodeća privatna visokoškolska ustanova u centralnoj i jugoistočnoj Evropi – kaže Gordana Stojanović. – Budući studenti mogu da izaberu poslovnu ekonomiju, kulturu i medije, pravo, javnu upravu i bezbdenost, međunarodnu ekonomiju, umetnost i dizajn, aeronautiku i biofarming.

M. BEČEJAC