ZONA „JUGOISTOK”: INDUSTRIJSKI PARK ILI ZAKOROVLjENA LEDINA

Bez rasvete i bezbednog pristupa
Da biste ušli u industrijsku zonu „Jugoistok”, koja se nalazi u neposrednoj blizini magistrale Zrenjanin – Beograd, morate biti veoma vešt vozač, jer skretanje sa glavnog na sporedni put (otprilike na pola puta od izlaska iz grada do Ečke) nije na prvi mah vidljivo. Pri skretanju morate pažljivo manevrisati jer postoji mogućnost da vam neko vozilo „izleti” iz krivine. Jedna od petnaest firmi koja posluje u ovoj zoni jeste i „Opel Ćirkom”. Imaju, kako kažu, dugu tradiciju, ali i dugogodišnji problem. Iako se nalaze tik do magistralnog puta, do njih je zapravo komplikovano stići.
– Moja firma jedina se bavi uslužnom delatnošću u industrijskoj zoni. Ostali uglavnom imaju proizvodnju ili skladišta. Oni nemaju preveliku štetu od neuređenosti ove zone, dok moja firma itekako ima – kaže Fjodor Ćirić, vlasnik „Opel Ćirkoma”.
On ističe da zona nema zvaničan ulaz. Kako kaže, asfaltirani put je zapravo ulaz za kamione i mašine i u tom rejonu do sada je bilo desetak ozbiljnih udesa, jer mnogi ne vide ko im dolazi iz suprotnog smera. Naš sagovornik napominje da se do pre mesec dana ovde nije ni kosilo, jer nije „uprojektovano” održavanje industrijske zone.
– Mnogi misle da moja firma ne radi jer se ništa ne vidi od zaracle trave. Imamo ozbiljnih problema sa klijentima koji žele da nas posete, a ne znaju kako da stignu do nas. Ako dolaze iz pravca Beograda, ne znaju gde treba da skrenu, a ne postoji staza do nas. Čak nas i mnogi Zrenjaninci teško pronalaze. Smatram da bi i ova zona trebalo da bude prilagođena svima i uređena kao zona „Bagljaš-Elemir”, koja je više komercijalizovana – ističe Ćirić.
Klijenti ovde često „prepreče put” preko trave, tako što sa glavne ceste skrenu do ulaza u „Ćirkom”, što je opasan poduhvat, jer se prelazi puna linija. Neki od korisnika se žale da je zima stigla, a oni su u trećoj zoni za čišćenje, što znači da nastaju smetovi kada padne sneg. Osim toga, veliki problem predstavlja i to što je zona neosvetljena i nema nijedne bandere. Odavde neretko srndaći istrčavaju na put i zbog toga se mora voziti oprezno.
Gradonačelnik Čedomir Janjić kaže da je lokalna samouprava svesna da postoji problem ulaska u industrijsku zonu.
– U toj zoni imamo sve više korisnika, a nama je u interesu da investitorima obezbedimo što bolje uslove za poslovanje. U 2017. planiramo izgradnju kružne raskrsnice na beogradskom putu, koja bi trebalo da spaja put sa budućom obilaznicom. Time će raskrsnica biti spojena i sa industrijskom zonom – navodi Janjić. – Takođe radimo i projektnu dokumentaciju za kružnu raskrsnicu za staru industrijsku zonu, a ukoliko obezbedimo sredstva, i to ćemo raditi sledeće godine. To će zapravo biti glavni ulaz u zonu „Jugoistok”. Smatram da su i korisnici industrijske zone i građani videli da smo dosta uradili na uređenju zone. Naravno, i od vlasnika zemljišta očekujemo da vode računa o svom posedu, dok će Grad i javno preduzeće voditi brigu o javnim površinama. Sve će to biti poboljšano u narednom periodu.
Prema rečima gradonačelnika, za ovu zonu ima još zainteresovanih investitora sa kojima se vode razgovori. Zato je svima u interesu stvaranje što boljih uslova na ovoj lokaciji.

APEL: ZAJEDNO DO REŠENjA
– Mislim da grad nema dovoljno volje da obezbedi adekvatan prilaz. Svestan sam da ima mnogo problema koji tište sugrađane i da aktuelna vlast ulaže napore da svima pomogne, ali zona „Jugoistok” jednako zaslužuje da bude adekvatno sređena i označena. To prilično utiče na razvoj grada – veli vlasnik „Ćirkoma”. – Mislim da je više truda usmereno na zonu „Bagljaš-Elemir”, a „Jugoistok” je zapostavljen. Ja kao pojedinac ne mogu da uradim mnogo, ali zato ovim putem apelujem na sve koji žele da se udružimo i da zajedničkim snagama rešimo dugogodišnje muke.

FIRME KOJE POSLUJU U ZONI „JUGOISTOK”
1. „Alpin”
2. „OM Inženjering”
3. „Eurowind bodyparts”
4. „MG Remedy”
5. „ITS Balkan”
6. „Altis Chemicals”
7. „Opel Ćircom” doo
8. „Jovanović” doo
9. „Medical Waste Disposal”
10. „Trenč”
11. „Luksol Farmacija”
12. „Metalprometsistem”
13. „EFM Fabrikation”
14. „Technostrutture”
15. Distributivni centar „Gomeks”

I. ISAKOV