MEDICINSKA ŠKOLA I HPTŠ „UROŠ PREDIĆ” RADE BEZ VEĆIH PROBLEMA

Trude se da usklade nastavu sa praksom

Nova školska godina počela je nesvakidašnje – uz obavezno nošenje maski, dezinfekciju ruku i učionica, merenje temperature pri ulasku u škole, držanje socijalne distance, kombinovanu nastavu. Međutim, prema rečima pojedinih prosvetara, škole su nespremne počele da rade. Zvonimir Jović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, izjavio je za „Voice” da se ništa nije promenilo u odnosu na prolećni deo pandemije kada su troškovi prebačeni na prosvetne radnike – morali su da plaćaju sopstveni internet i račune za mobilne telefone iako su ih koristili za posao, za interakciju sa decom i roditeljima. Tu su još i troškovi koji se tiču nabavke laptop računara i mobilnih telefona koji podržavaju platforme na kojima se nastava odvijala.

VELIKI TROŠKOVI
– Ako još dodamo da veliki broj prosvetnih radnika ima decu školskog uzrasta, tu su bili veliki troškovi. Uvek pričam o kolegi koji radi u školi, supruga mu radi u školi i imaju troje dece koja idu u školu. Pa sad zamislite, trebalo je obezbediti pet računara, tableta, telefona, u kakvim su oni troškovima bili. Kada smo na to ukazali, u Ministarstvu prosvete smo dobili genijalan odgovor: neka zaduže deca i nastavnici tu tehničku opremu, laptopove i računare u školi – kaže Zvonimir Jović.
On podseća da je u međuvremenu odlučeno da se nastava sprovodi po kombinovanom modelu, deo učenika ide u školu, a deo prati nastavu od kuće preko TV programa ili onlajn (slanjem zadataka i materijala preko različitih platformi).
Jović dodaje i da su škole same birale platforme pomoću kojih će se nastava izvoditi, ali da i pored toga što brojni nastavnici ne znaju da koriste te programe i platforme, Ministarstvo nije iskoristilo letnji raspust kako bi organizovalo obuku za njihovo korišćenje.
Uprkos svemu, Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić” i Medicinska škola se veoma dobro snalaze u sprovođenju bezbednosnih mera i održavanju nastave.

PRAKSE KOD SOCIJALNIH PARTNERA
– Ova školska godina se odvija solidno. Škola je odabrala kombinovani model nastave i potrudili smo se da se tome što bolje prilagodimo. Vodimo računa o higijeni, nose se maske, učionice se redovno dezinfikuju, trudimo se da držimo distancu i vidim da se učenici i zaposleni ponašaju odgovorno – kaže Jugoslav Bogdanović, direktor škole „Uroš Predić”, u čije reči smo se i sami uverili.
U ovoj školi samo pet odsto učenika prati nastavu onlajn, dok ostali dolaze u školu. Prema njegovim rečima, ima osam brojnih odeljenja koja su podeljena u dve grupe, koje se nedeljno smenjuju. Bogdanović kaže da je više od 50 odsto nastave u obliku prakse, vežbi i blok prakse i da grupe na vežbama nisu velike, te učenici dolaze u školu kao i ranije.
– Praktična nastava mesara odvijaće se kod socijalnih partnera. Praksa još nije počela, jer je potrebno vreme da se urade pripremne radnje, sanitarni pregled i finalizuju ugovori. I drugi profili će delimično praksu imati kod nekih socijalnih partnera, ali ćemo zbog trenutne situacije praksu moći da održimo i u školi, jer imamo pekaru, laboratorije, radionice. Dakle, nešto više od 350 učenika ide po kombinovanom modelu – ističe Jugoslav Bogdanović.
Kada je ocenjivanje u pitanju, naš sagovornik ističe da svaki profesor organizuje na koji način će ispitati učenike, ali da će na pismene provere deca dolaziti u školu.

PROBLEM SA SMEŠTAJEM U DOMU
Medicinska škola ima 579 učenika, a samo pedesetsedmoro se opredelilo za onlajn nastavu.
Rad se odvija uglavnom u prepodnevnoj smeni pošto su vežbe, koje su radili u Bolnici „Đorđe Joanović”, morali da prebace u školu. U tu svrhu su još tri učionice pretvorili u kabinete.
– Velik je broj vežbi i počinju u 7.30 i nekad traju do 13.30. Imamo četiri kabineta, koja su inače bila u funkciji za zdravstvenu negu i kabinete za farmaceutske tehničare i kozmetičare. Za sada je sve u redu, ali će nam biti problem kad krene blok nastava, jer će tada svi dolaziti u školu – objašnjava Sanja Kukolj, direktorka Medicinske škole. – Blok nastava će se odvijati u školi, ali problem je kapacitet u Domu učenika „Angelina Kojić Gina”. Imamo 140 učenika koji jedne nedelje borave u Domu, a drugu kod kuće. Moramo da vidimo na koji način sve učenike u isto vreme da smestimo u Dom dok bude trajala blok nastava.
Direktorka smatra da će deca osetiti nedostatak prakse u bolnici, jer tamo leže pacijenti i vide životne situacije koje u školi ne mogu da simuliraju.
– Đaci redovno pohađaju nastavu nisu imali nikakvih primedbi, kao ni njihovi roditelji i svi se trudimo da poštujemo propisane mere. Na početku nismo imali sredstva, potom je Grad obezbedio maske za zaposlene i 70-procentni alkohol – naglašava naša sagovornica.
Uverili smo se da svi nose maske, u hodnicima se mogu videti dezinfekciona sredstva, a pri ulasku u školu je obavezno merenje temperature.

I. Isakov

NOVI SISTEM RADA U OŠ „ŽARKO ZRENjANIN”
– Nakon mesec dana od početka školske godine i prvobitno usvojenog sistema da đaci viših razreda jednu nedelju idu u školu i neposredno pohađaju nastavu, a drugu nedelju gradivo prate onlajn, došli smo do zaključka da to nije funkcionalno. Deca su se te nedelje kad ne idu u školu ponašala kao na raspustu – rekao je povodom početka školske godine Miroslav Brnjoš, direktor Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”. – Zbog toga smo odlučili da promenimo sistem rada, tako da jedna grupa učenika ide ponedeljkom, sredom i petkom, dok druga grupa ide utorkom i četvrtkom, a potom se menjaju na nedeljnom nivou. Takođe, višim razredima je korigovan i raspored časova.
S. V.