MEĐUNARODNA IZLOŽBA NA BAGLJAŠU: Igračke i roboti u knjigama umetnika pergament koncertina

U Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ biće u petak, 26. oktobra, u 19 časova, otvorena izložba „Igračke i roboti u knjigama umetnika pergament koncertina“ – autorski projekat u okviru međunarodne kulturne saradnje mr Leposave Milošević Sibinović.

Biće predstavljeno 188 radova u različitim tehnikama, koje su na pergamentu islikala 82 autora različitih poetika, iz Srbije, Meksika, Francuske, Španije, Rusije, Jermenije, Australije, Kube, Bugarske, Slovenije, Makedonije… Knjige su realizovane različitim poetikama i tehnikama Organizatori su Udruženje „Bagljaškult” i Mesna zajednica „Veljko Vlahović“, kustos je Jasmina Tutorov, muzejska savetnica.

– Autorski međunarodni kontinurirani projekat pergament koncertina traje od 2000. godine i do sada je predstavljen na 60 izložbi u zemlji i svetu – kaže mr Leposava Milošević Sibinović. – Aktuelna tema postavke Igračke i roboti nastala je oktobra 2016. godine prilikom posete Muzeju starih igračkaka Meksika. Svideo mi se predlog gospodina Roberta Šimizua (Roberto Shimizu) da osmislim izložbu za jedinstveni muzej čiji je osnivač i vlasnik. Formatirala sam podloge pergament knjiga u formi harmonike i stavila ih na kreativno raspolaganje pozvanim umetnicima. Doživljen, upamćen svet detinjstva i bezazlene igre u ranom uzrastu pokazali su se zahvalnim za vizuelno promišljanje. Probudile su se usnule igračke.

B.J.

plakat