MEĐUNARODNI DAN RAZMENE KNJIGA: Gost Jasminka Petrović

Ponekad nije lako biti mlad. Mnogo je izazova, dilema, emocija, nesporazuma… Junaci ove knjige ne pristaju na teskobu i tamu. Oni biraju ljubav umesto straha. Oni tragaju za novim danom, za slobodom. „Slušaj, u redu je i ako se složiš i ako se ne složiš sa mnom. Sve je sasvim u redu.“

Ovako govori Jasminka Petrović u knjizi „Sve je u redu“, koja je zaslužila Nagradu „Politikinog zabavnika“ za najbolju knjigu za decu objavljenu 2017. godine. Autorka tridesetak knjiga, čija je najnovija zbirka priča „Sve je u redu“ proglašena za najbolju na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, bila je sinoć specijalni gost Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ na Međunarodnom danu razmene knjiga.

Razgovarala je sa učenicima Osnovne škole „2. oktobar“ i Zrenjaninske gimnazije o kulturi, likovima iz knjige „Sve je u redu“, ali i drugima koji žive u njenim knjigama i koji su, kako kaže, izmišljeni, ali su situacije u kojima se nalaze – stvarne. I o čitanju! O potrebi da komuniciramo. Da budemo bolji. I da podržimo decu da budu bolji od nas.

Medijatorka je bila Ana Davidovac, bibliotekarka, a odlomke iz knjige „Sve je u redu“ čitale su učenice – bibliotekarke OŠ „2. oktobar“.

Kad je bila mala htela je da bude učiteljica, ali nije volela školu, a kad je porasla, htela je da bude glumica, ali nije volela javne nastupe. Zanimanje pisca objedinilo je obe njene želje. Kako kaže, malo podučava decu, a malo ih zasmejava.

B. Jajić

Foto J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

biblioteka0002_resize biblioteka0003_resize