MEĐUNARODNI KONKURS „U ČAST UČITELjU” U EČKI

Lepa reč okupila prosvetare i đake
– Bio sam 5. oktobra u Ečki, na dodeli nagrada za konkurs „U čast učitelju”. Hteo sam po svaku cenu da upoznam učiteljicu Ljilju Himel o kojoj sam čuo mnogo lepih reči, naročito od njenih đaka i njihovih roditelja koje sam upoznao na raznim festivalima za decu.
Ovo su reči Marka Jovanovića, učenika šestog razreda OŠ „Starina Novak” u Beogradu, jednog od učesnika prvog Međunarodnog konkursa „U čast učitelju” koji je organizovao Kreativni kutak Osnovne škole „Dr Aleksandar Sabovljev” u Ečki i učiteljica Ljiljana Himel, a okupio je učitelje i đake iz Makedonije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske i Srbije. Konkurs je imao tri kategorije, za učitelje (radovi iz oblasti kulture, umetnosti, sporta, nauke, vaspitanja i obrazovanja), za đake (za fotografiju „Moj učitelj i ja”) i za literarne radove.
Na svečanosti održanoj 5. oktobra, u ečanskoj školi okupili su se gosti iz Kruševca, Beograda, Sremskih Karlovaca, Iriga, Kikinde, Mladenovca, Banatskog Karađorđeva, Kljajićeva, Barande, Zrenjanina…
– Ovo je bio konkurs na kojem su učestvovala i deca sa invaliditetom – kaže Ljiljana Himel. – Veliki broj pristiglih radova nas je obradovao.
Među nagrađenim učiteljima su i Natalija Ostojić i Eržebet Dorogi iz Zrenjanina, kao i Jelena Mandić Obradović iz Banatskog Karađorđeva. U žiriju su bili Smiljka Pataki, Vladislavka Bulaić i Ljiljana Himel.
U žiriju za foto konkurs bili su Smiljka Pataki, Miodrag Laništanin, Natalija Vuković Vrška i Zoran Torđan. Oni su odlučili da prve nagrade za fotografiju „Moj učitelj i ja” dobiju Tamara Grbović (Beograd), Zoja Kardula (Kruševo), Minja Mijailović (Mladenovac) i Teodora Nikolić (Pirot). U kategoriji literarnih radova priznanja su pripala Nejri Kadrić (Živinice), Marku Jovanoviću (Beograd), Luki Stojanoviću (Niš) i Sari Konin (Kumanovo). U žiriju su bili Filip Dimkoski, Radomir Čvarkić i mr Milena Bečejac. M. B.