Mere za suzbijanje bolesti krava „nodularni dermatitis“

Povodom pojave bolesti „nodularni dermatitis“ – „kvrgve kože“ kod goveda, Okružni štab za vanredne situacije usvojio je brojne mere i zaključke. Neki od njih su da je kod goveda neophodna radikalna dezinsekcija, odnosno temeljno zaprašivanje komaraca i muva, kao prenosnika zaraze. Takodje, potrebno je dezinfikovati štale i ostle objekata gde borave goveda, kao i đubrišta.

Vakcinacija će uslediti odmah po nabavki vakcine, a nadležnoj veterinarskoj stanici obavezno prijaviti sumnju nadležnoj veterinrskoj stanici nad rizičnim gazdinstvim ili stadom goveda.

kvrgave krave1Saopštenja za stočare biće istaknuta po mesnim zajednicama, otkupnim stanicama za mleko i drugim javnim i vidljivim mestima. Biće preventivno određivane lokacije za neškodljivo odlaganje uginulih životinja kao i karantinskog prostora za obolele životinje, kao obaveza i u koordinaciji svih lokalnih uprava u Okrugu.

Naredbu je, posle sastanaka sa predstravnicima veterinarskog specijalističkog instituta i 11 veterinarskih stanica sa područja Okruga i Policijske uprave Zrenjanin, potpisao načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan.
M. S-n.