Mi ujedamo

Piše: Milena Bečejac

Na kapijama mnogih dvorišta, vlasnici su stavili nalepnice kojima nezvanim (a i zvanim) gostima, skreću pažnju da imaju psa čuvara. Tako možete da pročitate „Ovde ja čuvam”, „Pažnja-pas ujeda”, „Opasan pas – ulazite na svoju odgovornost”, „Lajem, ali ne ujedam”, i slično.
Međutim, na jednoj kapiji u gradu, rukom je napisano upozorenje „Mi svi ujedamo”. Baš tako. Jer, uz sve muke koje prate život u ovom našem gradu, još se pojavila i ta opšta pandemija korona virusa. Godinu i po dana ne znamo šta će nas snaći, otišli su mnogi dragi ljudi, maske skrivaju i bol, brigu, neizvesnost… Mi smo ovde poznati kao disciplinovani i u velkoj meri poštujemo sve epidemiološke mere, a čujem da u drugim gradovima ne, ni maske se ne nose u zatvorenom prostoru. Kao da nam nije bilo dovoljno to što Zrenjanin već deceniju i po nema zdravu vodu za piće, što udišemo zagađeni vazduh, što su nam ulice pune rupa, i da ne nabrajam… Znate vi to i sami.
Nedavno je objavljeno da je od 15 gradova u Srbiji koji su deo analize kupovne moći po gradovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Novi Sad najskuplji, a odmah zatim tu je naš voljeni grad – Zrenjanin. Potrošačka korpa (sa 75 artikala za tročlanu porodicu ) bila je 81.755 dinara. Prosečna plata u decembru prošle godine u Srbiji bila je 66.092 dinara, a kupovnu moć iznad prosečne imali su Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad… Ne i Zrenjanin.
Ništa zato. Jer, ovih dana su nas gradski čelnici obradovali vešću da je Zrenjanin, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku, četvrti grad s najvećom platom u Vojvodini. Prosečni lični dohodak u Zrenjaninu premašio je 62.100 dinara. Ispred nas su samo Novi Sad, Vršac i Pančevo. Eto ti sad. Verovatno poređenje ovih podataka nije najsrećnije, ali u našoj svakodnevici, sve je mnogo gore nego u statistici. O poskupljenjima, od komunalnih usluga do prehrambenih proizvoda, ne vredi ni govoriti jer cene stalno skaču. Do nedavno je na Centralnoj pijaci 100 grama trešanja vredelo 100 dinara. Sada je ovom voću cena pala, ali sigurno neće jestivom ulju čiji litar dostiže i prestiže 180 dinara.