MILAN BJELOGRLIĆ, DIREKTOR BIBLIOTEKE „ŽARKO ZRENjANIN” U SUSRET SAJMU KNjIGA

Radost čitanja stiže i iz Zrenjanina

Međunarodni beogradski sajam knjiga, već decenijama je, krajem oktobra, jedan od kulturnih svetionika jugoistočne Evrope. Najveća regionalna manifestacija u slavu knjige promoviše književno stvaralaštvo i obrazovanje, kao i kulturnu razmenu sa inostranstvom, i pokreće aktuelna književna i društvena pitanja. Zrenjaninska Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” predstaviće se i na ovogodišnjem, 63. Sajmu knjiga, koji se održava od 21. do 28. oktobra.
O aktuelnostima u zrenjaninskoj Biblioteci u vezi sa praznikom knjige razgovaramo sa direktorom ove ustanove Milanom Bjelogrlićem.
Šta za Narodnu biblioteku „Žarko Zrenjanin” znači samostalan izlagački štand, među 500 domaćih i stranih izlagača?
– I ovaj, 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, pod vedrim i privlačnim sloganom „Radost čitanja”, prilika je da učimo, rastemo, upoznamo se sa aktuelnom književnom produkcijom, razmenimo mišljenja i iskustva. Naravno, svake godine pred nama je i izazov da predstavimo raznovrsnu ponudu sopstvenih izdanja. Po nekima od njih smo regionalno prepoznatljivi, neka od njih postala su udžbenici na fakultetima, neka izdanja uvrštena su u školsku lektiru. U svetu mas-produkcije i velikih izdavača, kuriozitet je imati prilike da postanete vidljivi i da kvalitet bude vaša diferencija specifika.
Biblioteka objavljuje najraznovrsnije žanrove u okviru brojnih edicija…
– Na ovogodišnjem Sajmu, uz bogatu izdavačku produkciju biblioteke, predstavićemo i nova izdanja. Nama su posebno dragocena izdanja za decu, naročito ona koje objavimo u okviru naše manifestacije „Pesnička štafeta”. Četrdeseta knjiga objavljena ovim povodom je „Veliki lepi balon” u okviru edicije „Književnost za decu i omladinu” i sadrži tekstove Igora Kolarova, Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dušana Pop Đurđeva, Branka Stevanovića i Dejana Aleksića. Knjigu je ilustrovalo šest eminentnih ilustratora: Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić.Objavili smo druga izdanja knjiga „Seva munja, biće opet buna” Milana Tutorova i „Bezobrazne note i nevaljale ajkule” Jasminke Petrović. U biblioteci „Savremena poezija”, objavljeni su „Belezi, prolaznost” Bogdana Džuvera i „Zove se Brana” Milana Micića, a biblioteka „Savremena proza” bogatija je za knjigu „Ako mi oprostiš” Sesilije Rios, u prevodu Sonje Pajić. U Biblioteci „Posebna izdanja” novina su „Tranzicioni bukvar” dr Dejana Molnara i „Monografija grada Velikog Bečkereka” Nikole Šlajha, kao i knjiga sabranih pozorišnih kritika Zorana Slavića „U magiji pozorišne stvarnosti”. Izlazi i knjiga „Dnevnik melanholije” Stanka Šajtinca. Među proznim delima je i „U studentskoj brigadi – uči, radi i gradi” Željka Rauškog. Poseban izdavački poduhvat čini edicija „Biblioteka za slušanje”, koja sadrži 6 knjiga namenjenih svima, a na prvom mestu deci sa oštećenim vidom. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, šest knjiga pesnika-voditelja „Pesničke štafete” dobilo je i svoj audio oblik, a ujedno, to bi bio i izdavački izazov za budućnost: raditi na popularizaciji izdanja i u audio formi, pružiti mogućnost da u njima uživaju i ljubitelji knjige koji nemaju mogućnost da prate tekst štampanog sloga.
Suizdavaštvo je značjno napredovalo. Sa kim na tom putu sarađujete?
– Na planu suizdavaštva izdavački senzibiliteti se lako prepoznaju, tako da nastavljamo saradnju sa „Agorom”, Zavodom za udžbenike, Službenim glasnikom, Bibliotekom „Branko Radičević” u Žitištu, a tu su i novi saradnici, Narodna biblioteka u Somboru, Knjižara „Teatar”, Narodno pozorište „Toša Jovanović”. Ova je saradnja doprinela i kvalitetnijoj medijskoj promociji naših autora Vučine Šćekića, Vuksana Kneževića, a Slobodanu Mandiću je za „Očev novi mandat” dodeljena nagrada „Danko Popović” za najbolju proznu knjigu.

  • SAJAM I JUBILEJI
    Prema rečima urednice programa ovogodišnjeg Sajma knjiga Sanje Milić, obeležavanje jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, biće povod da se vidi gde je srpska književnost danas. Najavljen je i niz tribina… Školski dan je 25. oktobar, a porodični dani su 22. i 23. oktobra. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150.

 

Branka Jajić