MINISTAR NEDIMOVIĆ I SEKRETAR RADOJEVIĆ U BANATSKOM DVORU I VOJVODA STEPI

Podsticaji nikad veći

Poljoprivredna gazdinstva Darka Kesera u Vojvoda Stepi i Dragana Trivunovića u Banatskom Dvoru prošlog petka posetili su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević.
U razgovoru sa domaćinima, ali i čelnicima opština Žitište, Mitrom Vučurevićem i Nova Crnja, Perom Milankovim, ministar Nedimović je istakao da je u budžetu Ministarstva poljoprivrede ove godine opredeljeno 53 milijarde dinara za mere podrške, što je devet milijardi dinara više nego lane.

Isplaćeno 97.000 gazdinstava
– Mere koje smo imali prošle godine biće i ove s tim što je akcenat na tovnom govedarstvu, nabavci nove mehanizacije, nabavci zasada, sistemima za navodnjavanje. Posle više godina ponovo smo uveli subvenciju na gorivo za poljoprivrednike. Već smo isplatili 97.000 gazdinstava koja su predala zahteve pre sedam dana. Obrađuje se još 130.000 zahteva i za njih će dinamika isplate biti ispoštovana – izjavio je Nedimović u Vojvoda Stepi.
Poseta srednjobanatskom regionu bila je prilika da se najavi nova mera podrške poljoprivredi. Poljoprivrednici ne stariji od 40 godina moći će da konkurišu za nabavku poljoprivrednog zemljišta po povoljnim uslovima. Ova podrška biće pružena zajedno sa Poštanskom štedionicom, a podrazumeva kupovinu zemljišta na period do 20 godina sa niskom kamatnom stopom. Nezvanično, manjom od dva odsto godišnje.
-U pokrajinskom budžetu u 2019. godini predviđeno je 1,2 milijarde dinara za mere podrške. U 2016. godini, kada je formirana nova Vlada Vojvodine, budžet je iznosio 850 miliona dinara, a sada je duplo veći – rekao je Radojević podsetivši da je deo konkursa za podršku poljoprivrednicima raspisan već u februaru i dodao:
– Poljoprivrednici su najviše zainteresovani za nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, antifrost sistema, mreža za senčenje, ograde. Ne zaostaje ni interesovanje za plasteničku proizvodnju, opremanje farmi.
Radojević je ukazao da poljoprivrednici iz Banata najmanje konkurišu za podsticajna sredstva i pozvao ih da budu ažurniji.
– U narednim danima raspisaćemo još konkursa, među kojima i one za poljoprivrednike stare do 40 godina – rekao je Radojević.

Odgovori jasni i – povoljni
Posetu Nedimovića i Radojevića predsednici opština Nova Crnja i Žitište, Pera Milankov i Mitar Vučurević, ocenjuju kao dragocenu. Obojica su se pohvalno izrazila o nagoveštenim kreditima za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, pod izrazito povoljnim uslovima.
– Prelaskom dela državnog obradivog zemljišta u ruke ozbiljnih poljoprivrednika, omogućiće da oni preciznije i lakše planiraju svoju budućnost, a lokalna samouprava će na dugi rok moći da računa na prihode od poreza na imovinu – kaže predsednik Žitišta Mitar Vučurević.
Milankov dodaje da je do posete došlo na poziv dvojice predsednika slabije razvijenih pograničnih opština:
– Uverio sam se, ne prvi put, da su najodgovorniji ljudi u državi i Pokrajini spremni da dođu među „obične ljude”, vredne ratare i stočare. Tema za razgovor bilo je dosta, a odgovori na najčešća pitanja – jasni i uglavnom povoljni.
Darko Keser iz Vojvoda Stepe svojevremeno je uz pomoć pokrajinskih i državnih fondova kupio kombajn „Klas”, traktore „Džon Dir” i „Belarus”.
– Mehanizacija nije problem, sada mi nedostaje zemlja. Nagoveštene kredite za kupovinu zemljišta mlađi poljoprivrednici jedva čekaju – kaže Keser.
Dragan Trivunović iz Banatskog Dvora jedan je od najboljih stočara u regionu:
– Na farmi imam oko 300 muznih krava i junadi. Proizvodnja ide dobro, ali za njenu stabilnost potrebno mi je više zemlje. Potencijalnih prodavaca ima, a i zainteresovanih kupaca.

  • Onemogućiti zloupotrebu prava prečeg zakupa
    Ministar je istakao da su trenutno dva osnovna pitanja sa kojima se suočava ministarstvo na čijem je čelu: Kako udovoljiti potrebi podsticanja za gajenja određenih vrsta životinja koje nisu u sistemu podsticaja i kako da stočari dobiju zemlju koja im je neophodna da bi proizveli hranu za stoku, ali i istovremeno kako da se onemogući zloupotreba prava prečeg zakupa.

M. S-n – Z.D.