MINISTARSTVO ODOBRILO: NOVE PROCEDURE U OPŠTOJ BOLNICI „ĐORĐE JOANOVIĆ”; MENADŽMENT ODLUČAN:

Smanjiti redove i liste čekanja
Četiri nove medicinske procedure – iz oblasti dijalize, hirurgije, vaskularne hirurgije i kateterizacije srca – primenjivaće se uskoro u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, a za to je nedavno stiglo i odobrenje od Ministarstva zdravlja.
– Očekuje se i dozvola za hiruršku proceduru zamene zgloba kolena. Ipak, najvažniji projekat u budućnosti jeste opremanje sale za kateterizaciju srca. U planu je i otvaranje još jedne prijemno-trijažne ambulante, da bi se smanjilo čekanje – kaže dr Jovan Sekulić, direktor Opše bolnice.
Prema njegovim rečima, dosadašnja organizacija zdravstvene službe u Urgentnom centru, Specijalističkoj poliklinici i dnevnim bolnicama usporavala je pružanje dijagnostičkih i terapijskih usluga, a nedavno su ukinuti ugovori od nekoliko desetina miliona dinara koji su bili nepotrebni i opterećujući.
– Objekti su generalno u veoma lošem stanju, a sistem za klimatizaciju u novoj bolnici radi sa 10 odsto kapaciteta. Uočen je problem u komunikaciji sa Domom zdravlja i Službom hitne medicinske pomoći, a evidentan je i problem dotrajalosti opreme i medicinskih aparata, kao i pojedinih objekata u bolničkom kompleksu – navodi prvi čovek zrenjaninske Bolnice. Prema njegovim rečima, zatečena su neprimereno velika dugovanja (670 miliona), od kojih je polovina za energente. Još je aktuelan manjak kadra, naročito u medicinskom delu.
– Na pojedinim odeljenjima, na 25 kreveta radi samo jedna medicinska sestra – navodi dr Sekulić i dodaje da je napredak na određenim odeljenjima već vidljiv, tako da je reorganizacijom službe smanjena lista čekanja za određene medicinske usluge.
– To je naročito izraženo u pregledima poliklinike, pa je nekoliko naših odeljenja uspelo da onih 30 dana čekanja na preglede svedu na 15. I liste čekanja za operaciju hernije, katarakte i uha uspeli smo da smanjimo za trećinu. To je realizovano zahvaljujući požrtvovanju kolega i jednom realnijom, racionalnijom organizacijom naše zdravstvene službe – navodi dr Jovan Sekulić, koji je, zajedno sa svojim saradnicima, o aktuelnostima u zrenjaninskom zdravstvu razgovarao sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim zamenikom Sašom Santovcem, te sa gradskim većnikom zaduženim za zdravstvo dr Miletom Kovačevićem. Oni su najveću zrenjanainsku zdravstvenu ustanovu posetili uoči Nove godine.
S. KOKAVSKI