POKUŠAJ OBNOVE BISTE SLOBODANA BURSAĆA U ALEJI VELIKANA U KARAĐORĐEVOM PARKU

Akcija nekoliko zrenjaninskih organizacija za obnovu biste proslavljenog dirigenta Slobodana Bursaća u Aleji velikana u Karađorđevom parku predstavljena je krajem decembra javnosti na konferenciji u Gradskoj kući. Pokretači su Vladimir Coka Stojković, direktor Horskog festivala koji nosi ime velikana čija bista nedostaje, organizacija „IPMedia 023”, uz podršku Rotari kluba Zrenjanin, asocijacije „Kultur Kick Creative Productions” i Kulturnog centra Zrenjanina. Njima su se do sada pridružili i Centar za kreativno odrastanje mladih (CEKOM), Narodni muzej, Zrenjaninska filharmonija i hor „Sveti Serafim Sarovski”. Bronzano poprsje umetnika ukradeno je pre nekoliko godina, verovatno zbog vrednosti metalne legure.
Da bi se postavila nova bista potrebno je sakupiti 120 hiljada dinara, a originalni kalup nalazi se u depou Narodnog muzeja u Zrenjaninu.
– Bronzana bista će biti ista kao originalna, a moraće da se popravi i sam postament. Akcija je zamišljena tako da se na koncertima, predstavama, i drugim kulturnim manifestacijama prikuplja novac, kako u kutijama izloženim na samim događajima, tako i preko namenskog računa koji je otvoren za ovaj projekat – najavio je Stojković.
Članovi Rotari kluba su pre dve godine započeli akciju obnavljanja spomenika ljudima koji su Zrenjanin na najbolji način predstavljali u svetu tako što su obnovili bistu Mihajla Pupina.
– Cilj nam je da negujemo vrednosti koje naš grad nudi. Bursać je bio uspešan – veoma je važno istaći da je radio sa velikim brojem dece, naučio ih da vole muziku – kaže Goran Mišković iz Rotari kluba, koji će donirati određeni deo potrebne sume i za obnovu Bursaćeve biste.
U februaru je najavljena i predstava CEKOM-a u Kulturnom centru, a planirano je da se u organizaciji Rotari kluba održi koncert za orgulje u Reformatorskoj crkvi. Organizatori akcije pozivaju i sve koji bi želeli da se uključe i doprinesu akciji organizacijom kulturnih dešavanja u okviru kojih bi se sakupljala sredstva. Za one koji žele da pomognu, broj žiro računa u Komercijalnoj banci je 205-0000000240241-75.
SUZANA KOKAVSKI

PRIZNANjA
Slobodan Bursać (8. februar 1941, Lička Kaldrma – 1. jun 1993, Zrenjanin) bio je dirigent proslavljenog hora „Josif Marinković”, koji je osnovan 1961. godine. Pored brojnih priznanja, osvojio je sa svojim horistima i prvu nagradu na Svetskom festivalu horova u Velikoj Britaniji 1987. godine, kada je njegov ansambl krunisan titulom „Hor sveta”. Nekadašnja Teplička ulica u Zrenjaninu sada se zove Ulica Slobodana Bursaća. Nekoliko godina posle njegove smrti podignut je spomenik u Aleji velikana u Karađorđevom parku.

NIKO NIJE NADLEŽAN
I dok su građani i brojne organizacije ujedinjeni u ovoj akciji, javne ustanove i predstavnici vlasti ćute. Čini se da niko nije nadležan. Ne zna se ko brine o spomenicima zrenjaninskim zaslužnim građanima. Zavod za zaštitu spomenika kulture navodi u odgovoru na pitanje našeg izveštača da nije nadležan za biste u Aleji velikana u Karađorđevom parku, ali smo ostali i bez komentara stručnjaka o značaju ovih spomenika za kulturno-istorijsko nasleđe.
Sa druge strane, u policiji ističu da nisu dobili nijednu prijavu o krađi spomenika u poslednjih nekoliko godina.
– U 2015. godini jedino je prijavljena krađa biste Lajoša Košuta u Novom Itebeju. Istraga je u toku – saopštili su iz policije za list „Zrenjanin”.