MLADI REŽISER JOVAN DOPUĐ IZABRAO DA U ZRENjANINU SNIMI DIPLOMSKI FILM

Tražili smo veliki i raskošan trg

Glavni gradski trg poslužio je prošle nedelje kao deo scenografije za snimanje diplomskog kratkometražnog filma „Na margini”. Za ovu priliku u centru je privremeno bila postavljena fontana sa dominirajućom skulpturom devojke koja pušta belog goluba u let kao simbol slobode. Znatiželjnim Zrenjanincima je filmska ekipa privukla pažnju, a mnogi su iskoristili priliku kako bi se fotografisali pored fontane.
Film se snimao u centru grada tri dana, a autor je Jovan Dopuđ.

U Zrenjanin smo navratili sasvim slučajno, u povratku iz Kikinde, tražeći lokaciju za trg. Kada smo došli, shvatili smo da nam austrougarski stil gradnje odgovara, posebno velik i raskošan trg. Jedno je nedostajala fontana, pa smo je montirali. Zrenjaninci su nas lepo prihvatili, mnogi su ponudili pomoć, a neki su radoznalo posmatrali snimanje. I naredni projekat bih rado snimao u Zrenjaninu – kaže za naš List Jovan Dopuđ, zahvalivši se lokalnoj samoupravi i Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ na pomoći.
Film „Na margini“ prati priču siromašne devojčice koja je gluvonema i prodaje gramofonske ploče na trgu. Poruka je da se skrene pažnja na marginalizovane ljude koji žive na ivici egzistencije i kojima je preko potrebna pomoć društva.
Na pitanje kakav je položaj mladih umetnika danas i sa kojim izazovima se susreću, Dopuđ odgovara da je korona poremetila svačije planove, a da je mladih i talentovanih stvaralaca sve više.
– Mislim da dolazi generacija i glumaca i režisera koji ponovo mogu da stvaraju ozbiljne filmove i serije. Što se kinematografije tiče, dosta toga se radi u poslednje vreme. Smatram da će biti još više posla i projekata čim se situacija normalizuje – ističe ovaj mladi umetnik kojem je uzor i inspiracija Kšištof Kješlovski, poljski filmski režiser, scenarista i producent, ali i domaći stvaraoci od kojih je učio.
Film „Na margini“ će biti realizovan u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, „Kontrast“ studijom i Akademijom umetnosti u Beogradu, gde je Jovan Dopuđ apsolvent.

M.Malbaški