„MOJA PRVA PLATA“ U SREDNJEM BANATU: Zaključen 121 ugovor

Po programu „Moja prva plata“ u Srednjobanatskom okrugu je zaključen 121 ugovor sa 84 poslodavca. Reč je o nezaposlenima sa evidencije nezaposlenih u Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu.

Pozicije na kojima su oni angažovana u kompanijama u okrugu su: administrativni radnik, knjigovođa, medicinska sestra-vaspitač, monter, optičar, elektromehaničar, limar, mehaničar za poljoprivredne mašine, veterinarski tehničar, kuvar, konobar, prodavac, montažer grafičkog materijala, montažer video-materijala, fizioterapeut, radni terapeut, programer, IT-inženjer, veb dizajner, pravnik, vaspitač, inženjer zaštite životne sredine, inženjer geodezije, mašinski inženjer, menadžer…

Program „Moja prva plata“ se sprovodi kod poslodavca koji pripadaju privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imali su oni iz privatnog sektora. U realizaciju programa  uključeni su mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i bili su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Zrenjanin. Program omogućuje mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Program „Moja prva plataˮ realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci. Tokom trajanja programa NSZ isplaćuje novčanu naknadu, koja na mesečnom nivou iznosi  20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, a uz to uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

M.B.