RALF KAPELE, GENERALNI DIREKTOR „DREKSLMAJERA” ZA SRBIJU

Trudimo se da sačuvamo svako radno mesto

U zrenjaninskom ogranku „Drekslmajera” je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), 2018. godine bio zaposlen 6.251 radnik, a godinu dana kasnije u tom preduzeću radilo je 5.874 osoba. Zbog svetske krize izazvane pandemijom koja je pogodila i proizvođače automobila, poslovanje Kompanije je otežano.
Kako nezvanično saznajemo, broj radnika se i dalje smanjuje, a ugovori sa zaposlenima neretko se potpisuju na samo mesec dana, te oni opravdano strahuju za svoja radna mesta. Menadžment „Drekslmajera” pitali smo koliko je zaposlenih bilo lane, ali nismo dobili konkretan odgovor.
– Zbog smanjene prodaje automobila na svetskom tržištu, neki od naših klijenata su prošle godine potpuno obustavili proizvodnju na nekoliko meseci. Zato je i „Drekslmajer” morao da zatvori fabriku u Zrenjaninu na određeni period i zamoli zaposlene da ostanu kod kuće. Sa jedne strane, to je bilo neophodno zbog zaštite zdravlja zaposlenih i njihovih porodica. Sa druge, svi naši klijenti i dobavljači takođe su obustavili aktivnosti i lanci snabdevanja su bili narušeni – rekao je za „Zrenjanin” Ralf Kapele (Ralf Capelle), generalni direktor „Drekslmajer” grupe za Srbiju (Dräxlmaier Group).
Iako u teškoj situaciji, „Drekslmajer” se odrekao pomoći koju je Vlada Srbije namenila poslodavcima. Kompanija je, navodi Kapele, tokom 2020. godine, iako više meseci nije ostvarivala promet i dobit (jer proizvođači automobila nisu radili i proizvodili) zarade zaposlenima isplaćivala isključivo iz sopstvenih sredstava i u redovnim rokovima.
– Zbog smanjenog obima posla, morali smo da redukujemo broj zaposlenih, ali kao porodično preduzeće sa visokim socijalnim standardima, trudimo se da sačuvamo svako radno mesto. Nastojimo da uštedimo novac u mnogim oblastima poslovanja, sa ciljem da prevaziđemo krizni period i dugoročno osiguramo hiljade radnih mesta – naglasio je naš sagovornik i dodao da se „Drekslmajer” u Zrenjaninu razvijao prethodnih 13 godina i da je dosta ulagao u pogon, region, zaposlene, njihovo znanje i veštine.
„Drekslmajer” je društveno odgovorna kompanija koja podržava razne segmente lokalne sredine u kojoj posluje. Prošle godine, nizom donacija, pomogli su zdravstvu i prosveti. Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov” donirali su 80 računara, a oprema se koristi i u respiratornom centru za unos i obradu podataka o obolelima od kovida 19. Osim toga, poklonjeno je 10.000 rukavica i 100 litara sredstva za dezinfekciju.
Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić” donirano je 50.000 rukavica, 2.000 maski N95, 2.000 jednokratnih zaštitnih maski, 150 vizira i pet računara sa opremom. U Opštu bolnicu „Đorđe Joanović” stiglo je 250 vizira, 30 stalaka za infuziju i pet kompjutera, a 10.000 medicinskih rukavica poklonjeno je Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda” u Melencima.
– Izuzetno cenimo trud lekara i medicinskih tehničara i drago nam je da možemo da im pomognemo i da podržimo zdravstveni sistem u borbi protiv korona virusa – rekao je Kapele.
Na početku ove nastavne godine osnovnim školama sa teritorije Grada Zrenjanina donirano je 650 litara sredstava za dezinfekciju kao i 100 računara.

  • KOVID-19 BONUS
    Menadžment „Drekslmajera” odlučioj je da sa januarskom zaradom radnicima isplati i jednokratnu pomoć – „kovid-19 bonus”. Kapele kaže da je to izraz zahvalnosti zaposlenima koji su vredno i predano radili u uslovima koje je diktirala pandemija.
    – Prethodna godina nikome nije bila laka. Zato smo zahvalni zaposlenima na ogromnom trudu, profesionalnom radu i dobroj volji koju su iskazali u proteklom periodu – istakao je generalni direktor ovog preduzeća.

Miroslava Malbaški