NA DELU PARCELE FIRME „RAKIĆ PLAST” POSTAVLjENI KONTEJNERI ZA SMEŠTAJ RADNIKA

Umesto hale „niklo” stambeno naselje

Putnicima koji iz Zrenjanina putuju za Beograd, pažnju može da privuče neobičan prizor – sa leve strane, na parceli firme „Rakić plast” suše se pantalone, majice, čarape, prekrivači. Sudeći po tome, Industrijska zona Jugoistok-Ečka, čija je namena „rad i poslovanje”, postala je i stambena. Stanari su radnici iz Kine, angažovani na obližnjem gradilištu „Linglonga”. Tako su na zemljištu predviđenom za izgradnju pogona za proizvodnju plastičnih vrećica, „nikli” kontejneri za smeštaj.

PLANIRANA SU NOVA RADNA MESTA
Pre pet godina na gradskom sajtu je objavljeno da je firma „Rakić plast”, koja je tada u zakupljenom prostoru proizvodila plastične vreće sa zipom, kupila zemljište u industrijskoj zoni Jugoistok I kako bi izgradila novu proizvodnu halu. Potpisivanje ugovora o otuđenju zemljišta između vlasnika i direktora firme Siniše Rakića i tadašnjeg gradonačelnika Čedomira Janjića, u avgustu 2015. pratile su uobičajene izjave – lepa vest za Zrenjanince, očekuje se otvaranje novih radnih mesta, naš grad je dobro mesto za investiranje.
Međutim, „Rakić plast” do danas nije sagradio pogon. Deo svog fabričkog dvorišta sada su, kako navodi Sinša Rakić, iznajmili investitorima iz Kine, koji su tu postavili sedamdesetak kontejnera složenih na dva sprata za smeštaj svojih radnika. Osim toga, na parceli se grade i dva, kako se čini, prizemna stambena objekta.
Za gradnju pomenute hale za proizvodnju plastične ambalaže, firma „Rakić plast” je pre tri godine dobila građevinsku dozvolu. Izdata je, kako pokazuje zvanična javna evidencija CEOP, 8. avgusta 2017, a gradnja objekta trebalo je da počne u naredne dve godine. Pred sam istek ovog roka (kada bi prestala da važi građevinska dozvola), 2. avgusta 2019, Odeljenje za urbanizam Gradske uprave potvrdilo je prijavu radova „Rakić plastu” za zidanje pogona. Ovo zdanje bi u jednom delu trebalo da ima jedan, a u drugom dva sprata, i moralo bi da bude izgrađeno do 31. jula 2023. godine.
– Verujem da ćemo ove godine krenuti i završiti gradnju objekta. Prošle godine smo kupili nove mašine, pa nam nije lako da sada obezbedimo kreditiranje za ovaj posao. Trenutno proizvodimo u pogonu „Penfarma” – navodi Rakić.

PROSTOR ZA MAGACINE, POSLOVNE OBJEKTE…
Nejasno je ,međutim, da li u Industrijskoj zoni može da se nađe stambeno naselje. Reč je o lokaciji namenjenoj za rad i poslovanje, koja je u inostranstvu ocenjena kao jedna od najboljih zona u svetu za investiranje, kako se navodi na gradskom sajtu.
U Planu detaljne regulacije radne zone Jugoistok 1 iz 2006. godine navodi se da je ovaj prostor rezervisan za privredne delatnosti, za šta su neophodne relativno velike građevinske parcele. Takođe se ističe da je ova lokacija predviđena za industriju, skladišta raznorodnih delatnosti, poslovne objekte, magacine, servise i usluge, proizvodno zanatstvo, zatim za trgovinu na veliko kao i za ugostiteljsku delatnost, sport i rekreaciju i druge objekte iz sekundarnih i tercijalnih delatnosti. Osim toga, Plan beleži i da je na svakoj građevinskoj parceli, pored objekata za rad i poslovanje, moguća izgradnja porodičnog stambenog, odnosno poslovno-stambenog objekta. Definisanje izgradnje drugih objekata neophodno je kroz analizu i izradu Urbanističkog projekta za taj kompleks.
Šta o nameni ove parcele propisuje Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta koji su 2015. godine potpisali gradonačelnik i direktor „Rakić plasta”, još uvek je nepoznanica budući da do zaključenja ovog broja lista „Zrenjanin” nisu stigli odgovori od lokalne samouprave.

  • ZA STAMBENO NASELjE ODGOVORNI KINEZI
    Kako objašnjava Siniša Rakić, pola parcele u zoni Jugoistok-Ečka firma „Rakić plast” izdala je investitorima iz Kine.
    – Imamo ugovor sa njima, oni imaju obavezu da preduzmu sve šta treba od pravnih radnji i oko namene tog prostora. Izdat im je deo parcele gde se sada nalaze kontejneri – rekao je Rakić.

Milana Maričić