NA LETO POČINJE NAPLATA PARKIRANJA VOZILA NA PESKARI

Plaćanje samo SMS porukom i pretplatom

Promena načina naplate parkinga na staroj pijaci, nove zone privremenih i sezonskih parkirališta, planovi modernizovanja naplate i kontrole neke su od novina u našem gradu. Definisane su izmenama i dopunama Odluke o parkiranju vozila usvojenoj na Skupštini grada početkom oktobra. Na ovaj način dokument je usklađen sa stanjem na terenu, ispravljeni su nedostaci koji su postojali i dodati su noviteti kojima će se u narednom periodu unaprediti poslovanje, objašnjava Aleksandar Martinov, v.d. direktora JKP „Pijace i parkinzi”.

OBELEŽAVANJE PRIVREMENIH I SEZONSKIH PARKIRALIŠTA
Zbog bolje isplativosti, posebno parkiralište u ulici Dr Miroslava Tirše (stara pijaca) više neće imati tu oznaku. Promenjen je način plaćanja naknade, pa će se od sada obavljati preko SMS poruka.
– Prošle nedelje sa ovog poteza uklonjena je kontrolna kućica i postavljen znak. Ono sada pripada žutoj zoni – kaže Martinov.
Pored prostora u ulicama Vuka Karadžića i Milentija Popovića, zone privremenog parkirališta postaju i delovi ulica 6. maja i Strelišne (preko puta manastira Svete Melanije), odlučeno je usvajanjem Odluke.
– Razmišljamo unapred. Potrebno je uložiti sredstva i urediti taj deo, a ideja je i da se na tom potezu napravi i taksi stajalište. Želimo da sredimo gradsku površinu kako bi sugrađani u slučaju održavanja manifestacija na motelu „Šumice” na tom mestu mogli da parkiraju vozila – objašnjava Martinov.
Opšta, posebna i privremena parkirališta uz zahtev moći će da se koriste i za druge namene, kao što su zabavne, kulturne i sportske manifestacije, ali i za postavljanje letnjih bašti, navodi se u Odluci.
– Postavljanje letnjih bašti na parkirališta biće moguće izvesti samo u užem centru. Postojanjem odluke o tome nama je olakšano da naplaćujemo uslugu – objašnjava naš sagovornik.
Zoni sezonskih parkirališta (koja traje u periodu od 1. juna do 30. avgusta) prostoru oko bazena, dodat je i potez oko gradskog kupališta „Peskara”, odlučeno je na Skupštini.

KONTROLA SKENIRANJEM
Za godinu dana planiran je početak naplate parkiranja Skenkar (ScanCar) vozilima na označenim parkiralištima. Na taj način smanjiće se ljudstvo na ulicama, a pomoću vozila će se skeniranjem kontrolisati ko je platio parking, a ko nije.
– Zaposleni neće više morati da pišu kazne, već će one stizati preporučenim pismom. Time će se ubrzati i dinamika kontrole i modernizovati sistem – kaže direktor Preduzeća.
Dodaje da teže ka izbacivanju papira iz upotrebe, zbog čega se nakon uvođenja ovog sistema više neće koristiti greb-greb kartice, jer kamera neće moći da ih prepozna. Umesto njih opcije će biti SMS poruke i pretplatne karte.
Modernizaciji će, kaže, doprineti i novi sistem na parkingu „Prevlaka” koji će skenirati tablice vozila prilikom ulaska.
– To su sistemi koji već funkcionišu u većim gradovima i omogućavaju lakše praćenje i manje manipulacije. Imamo planove za unapređenje rada, menjamo Odluku i u skladu sa njom ćemo uraditi ono što smo zamislili. Ovo je prvi korak – najavljuje direktor.

POTVRĐENO RADNO VREME
Prema izmenama, sredstva za održavanje, izgradnju i obeležavanje javnih parkirališta obezbeđuju se iz budžeta upravljača puta (odnosno Grada), a ne Preduzeća, kako je ranije bilo određeno. JKP „Pijace i parkinzi” ostaju na zadatku da njima upravljaju.
Takođe, od sada će nalog za podizanje vozila „paukom”, pored inspektora, moći da izdaju i komunalni milicajci. Novina je i da će službena vozila javnih preduzeća plaćati parking. Ova odluka ne odnosi se na automobile MUP- a, vojske, hitne pomoći, vatrogasne službe, komunalne milicije, inspekcija i Gradske uprave.
Dokumentom je utvrđeno i vreme naplate i kontrole koja će se vršiti svakog radnog dana u periodu od 7 do 21 čas, subotom od 7 do 15 časova. Nedeljom se neće naplaćivati, jedino na posebnim parkiralištima („Prevlaka” i parking na Žitnom trgu) kontrola je 24 časa. Za vreme zabavnih i sportskih manifestacija parkirališta će se kontrolisati od 7 do 23 časa, navodi se u Odluci.

J. Šormaz