PREMIJERKA NA SKUPU CIVILNOG SEKTORA GOVORILA O FABRICI VODE

Još jedan privatni investitor sa svetskim referencama

O budućnosti vodosnabdevanja Zrenjanina, predstavnici republičke i gradske vlasti su tokom poslednja četiri meseca, od kada je raskinut ugovor sa „Fabrikom vode”, predočili samo to da se traži novi partner za ovdašnje postrojenje. O vodi nije bilo reči na gradskoj Skupštini jer su odbijeni predlozi odbornika opozicije da se o tome raspravlja. Da smo sada na pragu dogovora sa novim privatnim investitorom za fabriku vode, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić u petak, 5. novembra, na sednici Nacionalnog konventa o EU (savez udruženja civilnog sektora).

NIŠTA NAS NISU PITALI
Prethodno je sredinom septembra, otvarajući železnički samit u Beogradu, obznanila da se traži sledeći partner koji će Zrenjanincima isporučiti čistu vodu, kao i da se radi tehnička analiza o tome šta je potrebno investirati u fabriku vode.
Odgovarajući na pitanja predstavnika civilnog sektora o životnoj sredini na skupu u petak, premijerka Ana Brnabić se dotakla Zrenjanina kao „jedne od tema koja joj najteže pada u mandatu ove Vlade”.
Najpre je navela da je vodosnabdevanje našeg grada lokalni problem i da niko iz Zrenjanina nije pitao Vladu Srbije kako da ga reši, već da su sami ušli u javnoprivatno partnerstvo, iako tada to nisu mogli da učine.
– Nije postojao dovoljno predvidiv i jasan okvir da prečišćavanje vode radi privatni partner pa smo onda, ako se sećate, kako bismo to omogućili, ušli u hitne izmene i dopune zakona da ne bismo trošili vreme Zrenjanincima. Izabrali smo privatnog partnera koji nije pokazao da može da reši problem i da isporuči kvalitetnu pijaću vodu kako bi Pokrajina mogla da ukine zabranu – izjavila je predsednica Vlade.
Prema njenim rečima, došlo se u ćorsokak jer firma nije mogla da isporuči vodu, a onda je i bankrotirala, pri čemu je „Erste banka” preuzela fabriku.

PROBLEM SU I CEVI
Rešenje bezizlazne situacije sada traži Vlada, navela je dalje premijerka, iako za nju nije „ni kriva, ni dužna, jer projekat nije ni osmislila ni pokrenula”.
– Vi kao država možete da kupite tu fabriku, pošto Zrenjanin za to nema novca, gde će onda (zaista pričam onako narodski), svi misliti da ste ludi ili korumpirani zato što kupujete mačku u džaku, odnosno fabriku koja ne radi, za koju ne znate koliko novca treba da uložite da bi proradila – kazala je Ana Brnabić.
Druga opcija, prema njenim rečima, jeste da se nađe privatni partner, odnosno kompanija koja je spremna da sa „Erste bankom” nastavi taj projekat kako bi isporučila čistu vodu Zrenjnincima.
– I to je ono što radimo poslednjih nekoliko meseci. Mislim da je sada na pragu dogovor sa jednim investitorom koji ima zaista svetske reference u toj oblasti. Ne mogu da kažem: nisam ja zakuvala, rešite sami, tako da je to nekako palo sada na republičku Vladu. Pre deset dana sam imala opet sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina. Pokušavamo to da rešimo, a paralelno sa time i da uložimo u ceo vodovodni sistem u Zrenjaninu – istakla je Brnabić. Objasnila je da su ogroman problem stare cevi i veliki gubici vode u mreži zbog čega neće biti dovoljno samo da se obezbedi kvalitetna voda na izlazu iz fabrike.
Premijerka je na kraju istakla i da ne bi odvojeno posmatrala javni i interes investitora.
– Ne bih rekla ili-ili. Ako pričamo o državnom razvoju, interes investitora mora biti i javni interes. Ne možete da stanete ili na stranu građana ili na stranu investitora – rekla je, dodavši da investitori moraju da se ponašaju u skladu sa zakonima Republike Srbije, a posebno što se tiče životne sredine i prava radnika.

M. Maričić

  • UKLJUČITI JAVNOST U PROCES
    Na izjavu gradonačelnika Sima Salapure datu pre oko dva meseca da postoji nekoliko zainteresovanih strana za preuzimanje fabrike vode. S negodovanjem su reagovali aktivisti Zrenjaninske akcije (ZRAK) tokom višenedeljnih protesta. Pitali su ko su zainteresovane strane, tražeći da se stručna i opšta javnosta uključe u proces rešavanja problema sa vodom. Takođe su istakli da su javno-privatna partnerstva u vodosnabdevanju neprihvatljiva.