NA MANIFESTACIJI „NAJ KOLAČIĆ”, KOJA JE ODRŽANA NEDAVNO U HOTELU „VOJVODINA”, BILO JE RAZNOVRSNIH ĐAKONIJA

Ukusni zalogaji za gurmane i sladokusce

  • Manifestaciju organizujemo prvi put ove godine. Učestvovalo je 55 pojedinaca i udruženja i bilo je čak 67 vrsta kolačića – kaže Mirjana Dukić, predsednica Udruženja „Centar 023”.

Breskvice, baklave, rolati, orasnice, rafaelo kuglice, keks kolačići, oblande, vanilice bajadere… Te popularne slatke delicije svi volimo. Mnoge od njih mogu se napraviti i posne, a to su pokazale domaćice koje su se okupile na manifestaciji „Naj kolačić”, održanoj u hotelu „Vojvodina”, kako bi predstavile svoje kulinarske čarolije, razmenile recepte i iskustva.
Pozivu organizatora (MZ „Centar” i Udruženje građana ,,Centar 023”) odazvale su se žene iz drugih gradskih mesnih zajednica, ali i iz Lukićeva, Botoša, Aradca, Kumana, Čente, Orlovata, Elemira. Tu su bile i gošće iz Šapca, Kikinde i Gardinovaca.
– Malo smo Udruženje, imamo 15 članica. Razmišljale smo po čemu bismo mi mogle da budemo poznate i odlučile se za sitne kolače. Manifestaciju organizujemo prvi put ove godine, ali se nadamo se da će postati tradicija. Iznenađeni smo odzivom, učestvovalo je 55 pojedinaca i udruženja i bilo je čak 67 vrsta kolačića – izjavila je Mirjana Dukić, predsednica Udruženja „Centar 023”.
Učesnice su se takmičile u spremanju sitnih slanih, slatkih i posnih kolača. Za ocenjivanje je bio zadužen žiri u kojem su bili diplomirani tehnolog Olgica Velimirov, zastupnica kompanije ,,Taperver” (TUPPERWARE) Olivera Teodorović i predsednik žirija Nenad Gladić – poznatiji kao Lepi Brka, autor i voditelj kulinarske emisije ,,Gastronomad”.
Treće mesto za slane kolače osvojio je Ivan Jovin iz Zrenjanina, druga je Tamara Marčetić iz Banatskog Karađorđeva, a pobednica je Olga Gagić, članica Udruženja „Nada” iz Kumana.
– Pravila sam kolačić sreće, i eto doneo mi je pobedu. Korpice su od mlevenog lanenog semena, susama, brašna, kisele vode i ulja. Može da bude i slano i posno. Volim da pravim kolače, učestvovala sam i ranije na takmičenjima, a u Aleksandrovu sam osvojila drugo mesto za slani kuglov – kaže Olga Gagić.
Konkurencija za slatke poslastice takođe je bila jaka. Prvo mesto pripalo je Dušici Kaluđerski iz Kumana, drugo Verici Škundrić iz Banatskog Karađorđeva, a trećeplasirana je Daliborka Dimitrijević iz Botoša.
– Odlučila sam se za „breskve”. To je starinski, provereni recept, kolač koji su pravile i prave naše bake. Nisam se nadala pobedi, već sam samo želela da učestvujem i razmenim iskustva. Našem udruženju mnogo znači ova nagrada, radujemo se peharima koje naše članice osvajaju, a volimo i da se družimo. Zato i učestvujemo na ovakvim manifestacijama – ističe Dušica Kaluđerski.
U konkurenciji posnih kolačića na trećem mestu našla se Šapčanka Jelna Stanković, na drugom je Ljiljana Kozlovački iz Zrenjanina, a najbolja u ovoj kategoriji je Orlovaćanka Dušica Cvetinov.
Najveće uzbuđenje izazvao je trenutak proglašenja „Naj kolačića”. Tu nagradu su dobile članice Udruženja žena „Suvača” iz Kikinde Snežana Rotarov i Desanka Tapai, koje su napravile slatke korpice.

  • RECEPT ZA NAJBOLJU POSLASTICU
    – U osnovi pobedničkog slatkiša su čokolada i eurokrem, plazma sa slatkom pavlakom i sokom od narandže. Središnji deo čine slatka pavlaka, čokolada, lešnik i žele. Gore, umesto šlaga, ide puslica sa ušećerenim voćem. Prvo se prave puslice, jer im treba više vremena da se osuše. Za ceo kolač je potrebno oko pola sata, ali se brže se pojede nego što se napravi – objasnila je Desanka Tapai.

M. MALBAŠKI