NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA USVOJEN BUDŽET ZA 2020: Manje novca nego 2019., rebalans uskoro!

Skupština grada Zrenjanina usvojila je danas, bez rasprave i obrazloženja, budžet za 2020. godinu. Utvrđen je na nivou od 4 milijarde i 949 miliona dinara, što je nešto manje od rebalansa budžeta za tekuću godinu, ali će svakako već u februaru biti značajno uvećan transferima od Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

Budžet ima minimalan deficit od 68,8 miliona dinara, što je – opšte je mišljenje – sasvim prihvatljivo.

Odbornici skupštinske većine nisu zahtevali da bilo ko sa skupštinske govornice obrazlaže budžet, nego su poslenici medija – o njegovom obimu, strukturi i trošenju – mogli čuti, u pauzi sednice, izjavu zamenika gradonačelnika Saše Santovca.

– Budžet je reda veličine 5 milijardi dinara i biće već u februaru znatno uvećan. Važna je i njegova struktura: prihodi od poreza na zarade su u znatnom porastu i iznosiće preko 2 milijarde dinara. Verujem da će za dve do tri godine ova masa narasti na 3 i po milijarde, što će omogućiti intenzivnije ulaganje u privredu, kulturu, obrazovanje i sport… Dosta ulažemo u razvoj i komunalno opremanje grada i naseljenih mesta. Važna odluka o startu specijalizovane ustanove za pružanje usluge socijalne zaštitite „Most“, kao i prelazak sportskih objekata u vlasništvo Grada – izjavio je Santovac.

Osvrnuo se na brojne predloge opozicije za proširenje dnevnog reda:

– Ima tu dobrih ideja, ali i demagogije. Jedna od demagoških primedbi je krivljenje sadašnje administracije za kašnjenje obilaznice i neuzimanje u obzir električnih vodova prilikom projekotovanja i izvođenja radova. Ja njima i široj javnosti odgovaram da smo završili eksproprijaciju, sledi izdavanje lokacijske dozvole i građevinske dozvole za završetak ovih radova.

M.S-n i M.Ml