ODBORNICI LIGE SOCIJALDEMOKRATA POSTAVILI NIZ PITANJA: Zar je za socijaliste stanje spomenika NOB-a nevažno?

Veći broj odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predložio je niz tema kao dopunu dnevnog reda zasedanja Skupštine i svi su odbijeni.

-Zar je toliko teško priznati da Zrenjanin nikada neće imati pijaću vodu. Još prvih dana septembra data su obećanja da je zdrava voda za piće iz javne mreže – na dohvat ruke, a dozvole za njeno korišćenje ni danas nema. Kao što nema ni informacija o njenom kvalitetu – upitao je Skupštinu Vladimir Milošev.

– Zbog čega nema ocene uticaja kineske gumare „Šandong Linglong“ na životnu sredinu, sada kada se već raspisuju konkursi za posao u ovoj budućoj fabrici – upitao je Dejan Čapo i opet ostao bez odgovora.

Aleksandar Marton pokrenuo je pitanje stanja spomenika iz Narodnooslobodilačke borbe i apelovao na socijaliste i ostale koji se deklarišu kao levičari da ga u tome podrže, ali je to ostalo bez odjeka među odbornicima SPS i Socijaldemokatske partije Srbije (Rasima Ljajića). Podršku je dobio od nekoliko nezavisnih odbornika.

Kao posebno neprihvatljiv gest i pokazatelj nemara prema nasleđu antifašizma – Marton je naveo prekrivanje plastikom spomen ploče na zgradi u ulici Cara Dušana 9, u pitanju je elemenat eksterijera „Pežoa“ čiji je diler zrenajninski „Točak auto“.

– Ploča je sada nevidljiva, a umesto nje, tu je njena fotokopija. Dogodilo se nešto što je i u najgorim ratnim godinama šoviniskstičke histerije bilo nezamislivo – istakao je Marton.

On je od Skupštine tražio informaciju o tome da li uopšte radi Savet za međunacionalne odnose, a kako je rekao, ni na „Guglu“ se ne može naći vest o bilo kakvoj njegovoj aktivnosti.

– Nema nikakve informacije o radu socio-ekonomskog saveta koji je svojevremeno od 2006. do 2012. radio aktivno, između ostalog i zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku, a sadašnjem ministru privrede. Mnoge stvari koje su svojevremeno dobro krenule, stale su ili su usporene. Nemojmo zaboraviti da su najznačajnije strane investicije u industriji, iz Nemačke, Francuske i Italije, došle u tom razdoblju, a sada se samo proširuju – poentirao je Marton.

M. S-n i M.Ml