NA „ZLATICI” ODRŽAN „DAN POLJA” JESENJIH KULTURA

Dobre prognoze za kukuruz i suncokret, skromnije za soju

Prinosi i proizvodnja neće biti znatnije slabiji od lanjskih – najboljih svih vremena

Predstojeće jeseni može se očekivati dobar rod kukuruza, sa prinosom od oko sedam tona po hektaru, i solidni prinosi suncokreta do 4,5 tone po jedinici površine, što je za nijansu slabije od lanjske. Izuzetak je soja koja je ove godine pretrpela niz temperaturnih stresova, jer se takoreći prešlo iz produžene zime u vrelo leto.
Ovo je saopšteno prošlog petka, na „Danu polja” posvećenom ovim trima kulturama, na oglednim površinama Poljoprivredne stručne službe (PSS) Zrenjanin na „Zlatici”. Direktorka Kristina Salapura i diplomirani inženjer agronomije Zorica Rajačić, rukovodilac Savetodavne službe, dale su generalni koncept „Dana polja”. On se sastoji u tome da se svakom hibridu (sorti) daju jednaka količina hraniva, da se seju istog dana i u istom sklopu. Na ovaj način dobija se uvid u jake i slabe strane svakog hibrida (sorte).
Diplomirani inženjer zaštite bilja Snežana Parađenović dala je istorijat svake kulture u pogledu zaštite od bolesti, korova i insekata.

Oprez oko prinosa suncokreta
O perspektivama kukuruza koji se u Srbiji našao na oko milion hektara, od čega je oko 90 hiljada hektara u Srednjobanatskom okrugu, govorio je dipl. inž. Vasa Stojšin, o soji dr Jegor Miladinović, a o suncokretu dipl. inž. Nedeljko Klisurić – sva trojica iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
Dok su Stojšin i Miladinović, uz neizbežan oprez, prognozirali dobar, pa i odličan prinos kukuruza i soje, inženjer Klisurić bio je manje optimističan. On je ukazao na izvesno povlačenje suncokreta pred sojom, zbog pada njegove cene sa lanjskih 36 do 39, na današnjih 28 dinara. Ukratko, sva trojica, uz svu opreznost, najavljuju berićetnu jesen, ne mnogo slabiju od lanjske – najbolju svih vremena!

Podrška poljoprivrednicima
– U Gradskoj upravi smo zainteresovani za dalje podizanje nivoa rada i opremljenosti Poljoprivredne stručne službe. U toku je značajan projekat Grada Zrenjanina, uz podršku Evropske unije, koji će dati maksimalno precizne informacije o migracijama insekata štetočina i prenosilaca biljnih bolesti, kao i o klimatskim promenama koje sve više utiču na poljoprivrednu proizvodnju. Bez jačanja struke, nema ni povećanja prinosa – izjavio je ovom prilikom Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.
On je poljoprivrednike izvestio o toku procenjivanja šteta od poplava prouzrokovanih obilnim kišama minulog proleća:
– Izabrana stručna komisija, predstavnici poljoprivrednika i Poljoprivredne stručne službe, obilaze teren, raspolažemo velikim brojem snimaka iz vazduha i, zajedno sa kolegama iz Titela, naći ćemo način da se obeštete poljoprivrednici, a nezvanično govori se o izgubljenoj zaradi od oko 70 miliona dinara. Polažemo velike nade, jer bi to bilo – prvi put za ovaj tip štete.
„Danu polja” na „Zlatici” prisustvovali su i predstavnici Komisije za priznavanje sorti i hibrida Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i stočarstva. Kao organizatori proizvodnje i stručnjaci praktičari bile su i Zorica Stefanov, vlasnica firme „SN Stefanov” iz Stajićeva, i dipl. inž. Natalija Karjak, iz „Viktorija grupe” Novi Sad…
Centralni „Dan polja” – na „Rimskim šančevima”, biće održan 6. septembra.
M. Stojin