NAGRAĐENI NAJBOLJI UČESNICI 15. PO REDU  LIKOVNOG I LITERARNOG KONKURSA SREDNJE ŠKOLE „UROŠ PREDIĆ”

Otvorena izložba talentovanih učenika

Dan srednje Hemijsko-prehrambene i tehničke škole „Uroš Predić” i ove godine, u skladu sa time čije ime ustanova nosi, obeležen je umetnički – svečanom završnicom Likovnog i literarnog konkursa škole za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada.
Tako je u petak, 6. decembra, otvorena izložba učeničkih radova u holu Narodnog muzeja, a dodeljene su i nagrade mladim likovnim i literarnim stvaraocima.
Petnaestu godinu zaredom putem konkursa HPTŠ „Uroš Predić” promoviše se stvaralaštvo u osnovnim i srednjim školama, skreće se pažnja na talentovane učenike, a neki od njih dobijaju podsticaj i da nastave školovanje u pravcu umetnosti.
Kako navodi organizatorka izložbe, profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević, ove godine su dosadašnju temu „Portret” proširili u „Problemski likovni zadaci – telo i prostor”, a učenici su na nju odgovorili koristeći raznovrsne tehnike – olovku, ugljen, flomastere, pastel, ulje.
Od oko 50 radova pristiglih na konkurs, članovi komisije – Nataša Živkov Stojkov, akademska slikarka, Ana Stanar, istoričarka umetnosti i Bogdan Đorić, akademski slikar, izabrali su najbolje.
Učenici četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije Gordani Stojanović pripala je nagrada za virtuoznost. Ona redovno učestvuje na likovnim aktivnostima za srednjoškolce koje organizuje profesorka Đorđević.
– Nagradu sam dobila za portrete formata A5 koje sam radila olovkom. Uglavnom sam crtala ljude koji me inspirišu – plesače, glumce, moju babu i dedu. Nastaviću da se bavim umetnošću, a volela bih da dobijem priliku da ilustrujem klasike poput romana „Na Drini ćuprija” i „Seobe” – kaže Gordana Stojanović.
Likovni radovi učenika biće izloženi tokom decembra i u januaru.
Nagradu za inovativnost i crtež dobio je Aleksandar Mladenović, dok je za strip nagrađen Stefan Drakulić. Priznanje za grafički dizajn otišlo je u ruke Branislava Holića, a za kreativni doprinos tokom školovanja nagrađene su Milica Mečkić i Katarina Žuržin. Svi učenici pohađaju HPTŠ „Uroš Predić”.
Nagradu za ilustraciju osvojio je Milan Halas (Tehnička škola) a za skulpturu priznanje su dobili Andreja Zlatar (Tehnička škola) kao i sekcija keramike Doma učenika srednjih škola, „Angelina Kojić Gina”.
Priznanje za interpretaciju prostora dobili su Jovan Matić (Tehnička škola), Agneš Guteši, Aleksandra Ungur, Iva Majorfi, Slađana Sandić, Borislava Krajina, Lea Vujčin (Srednja poljoprivredna škola). Nagrada za likovnu tehniku pripala je Jovani Babić (Srednja muzička škola „Josif Marinković”).

  • NAGRAĐENI ZA LITERARNE RADOVE
    Prvu nagradu na literarnom konkursu dobio je Vuk Čolić, a drugu Jelena Tošković – oboje učenici HPTŠ „Uroš Predić”, dok je treću osvojila Nikolina Pejović, „Zrenjaninska gimnazija”. Literarni konkurs HPTŠ „Uroš Predić” traje više od decenije. Ideja je potekla od prof. Milana Vukićevića. U sastavu komisije bili su Vladimir Arsenić, književni kritičar, Anđelija Soro i mr Svetlana Dabović, profesorke srpskog jezika i književnosti u HPTŠ „Uroš Predić”.

Milana Maričić