IZLOŽBA 64. SAZIVA UMETNIČKE KOLONIJE EČKA – SLIKA 2019: PREDSTAVILO SE PETORO UMETNIKA

Nove tendencije poluvekovne kolonije

Tokom septembra u Umetničkoj koloniji Ečka boravilo je i radilo petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika mlađe generacije: Irena Kelečević, Jelena Vladušić, Nora Mesaroš, Nemanja Milenković i Dario Smetiško iz Hrvatske, koji su razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima. Izložba njihovih radova otvorena je u ponedeljak, 9. decembra, i dostupna je posetiocima do 25. decembra. Selektorka i kustoskinja projekta je Sunčica Lambić Fenjčev.
– Transformacijom tradicionalne, poluvekovne kolonije, u skladu sa novim tendencijama u umetnosti, pojam slike je od jednoznačnog termina koji se odnosio isključivo na dvodimenzionalni predmet – platno na koje su nanesene boje tehnikom ulja ili akrila – transformisan u višeznačni, mnogoznačni pojam koji obuhvata različite umetničke tehnike i postupke. U najširem smislu može shvatiti i kao „slika sveta” – objasnila je Sunčica Lambić Fenjčev.
Prema njenim rečima, postavka obuhvata instalacije (podne, zidne, svetlosne) i video radove. Umetnici nisu bili ni tematski, ni medijski ograničeni, već su se bavili savremenim medijima. Tokom saziva, iako nije postojala unapred određena koncepcija, umetnici su mahom bili fokusirani na jednu temu – prostora, odnosno mesta.
– Ona je na različite načine interpretirana u njihovim delima. Kroz nju se otvaraju i druga pitanja, ali kao da upravo specifičnost prostora Umetničke kolonije Ečka sama po sebi nameće ovu temu. Da li su u pitanju interpretacije prostora u skladu sa njegovim istorijskim karakterom, ili u skladu sa njegovim pejzažnim, ambijentalnim odlikama, kulturološkim uslovima, ličnim preispitivanjima – sve to čini okosnicu radova umetnika okopljenih u sazivu „Slika 2019” – objasnila je kustoskinja projekta.
Ovogodišnji Saziv podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Zrenjanin.

  • JA SAM KUĆA
    Nora Mesaroš (Zrenjanin, 1990.) osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao stipendistkinja Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) od 2015. do 2017. pohađa master studije na Akademiji u Drezdenu.
    – Na Koloniji sam se predstavila jednim video radom koji sam nazvala „Ja sam kuća”. Tematizuje koncept domovine, a istovremeno govori i o gubitku doma, koji utiče na razvoj pojedinca. To je priča o napuštenim kućama. Neke od njih su napuštene pre nego što su završene. Stoje zapušteno, polako se raspadaju i gube odlike mesta stanovanja. Spojila sam prizore iz porodičnog života sa prizorima napuštenih kuća, stvarajući kontrast između prisustva i odsustva ljudskog postojanja, što budi pretpostavke šta se desilo sa stanovnicima i otvara prostor za dalje tumačenje mog rada – rekla je vizuelna i likovna umetnica Nora Mesaroš. Realizovala je nekoliko samostalnih izložbi i izlagala na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavi se istraživanjem u oblastima crteža, animacije, videa, fotografije, instalacije i skulpture.

Miroslava Malbaški