Najava događaja

ZRENjANIN ZOVE 5
Godišnja rok svirka „Zrenjanin zove” održana je peti put u petak i subotu, 26. i 27. avgusta na letnjoj sceni – Amfiteatru Kulturnog centra, u sklopu „Dana piva”. U petak su svirali zrenjaninski bendovi „Yuma”, „Mist i Garlic” i bend iz Beograda „Zarđali ekser” a u subotu Mr. Fuzz, „Neke face” i „Sukob interesa” iz Zrenjanina i beogradski bend „E-Play”. Pokrovitelj je Grad Zrenjanin a ulaz je besplatan.

FILMSKI FESTIVAL
BELDOCS EHO od 7. septembra u Kulturnom centru predstavlja, u maloj sali, šest najatraktivnijih dokumentaraca prikazanih na 9. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldoks”. Tokom septembra i oktobra biće prikazani pobednici najvećih svetskih filmskih festivala. Uzbudljivi dokumentarac o novom pogledu na černobiljsku katastrofu „Ruski detlić” je na programu u sredu, 7. i četvrtak, 8. septembra od 20 časova. Emituje se od 20 časova: http://beldocs.rs/programdesavanja/.

MEMORIJAL
Međunarodni kulturno-naučni skup Memorijal „Dr Radu Flora”, jedna od najznačajnijih manifestacija vojvođanskih Rumuna, biće održan u Zrenjaninu u nedelju, 4. septembra – u 11 časova je polaganje venaca na spomen bistu u Aleji velikana, u 11.30 otvaranje izložbe u holu Vojvođanske banke a u 12 časova svečano otvaranje Memorijala. Prethodnih dana je ovaj skup u Banatskom Novom Selu i Vršcu, a u ponedeljak u Novom Sadu.

„SLIKA 2016”
Umetnička kolonija Ečka „Slika 2016”, biće održana od 5. do 11. septembra. Učestvovaće petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika u paviljonu Umetničke kolonije Ečka koji će razmatrati i preispitivati pojam slike u različitim kontekstima i medijima: Mileta Prodanović, Dragana Žarevac, Anica Vučetić, Margareta Jelić i Saša Tkačenko. Imaće priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima Kolonije. Kustoskinja je Sunčica Lambić.

IZLOŽBA „DOSITEJA”
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba radova članova Udruženja žena „Dositej”.
Izložiće slike u različitim tehnikama, rezbarena nojeva jaja, lutke u narodnim nošnjama, tradicionalni vez sa srmom, vezene stranice Miroslavljevog jevanđelja, gobleni sa perlama, oslikane jastučnice na satenu i ešarpe na svili, ukrasni broševi od keramike…