NAJAVE DOGAĐAJA

ZRENjANIN
Premijera predstave „Zrenjanin”, Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića, biće u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u četvrtak, 25. maja, u 20 časova. Prva repriza je u petak, 26. maja, u 20 časova. U subotu, 27. maja, u 20 časova, na repertoaru je „Romeo i Julija” Vilijema Šekspira, u režiji Nikole Zavišina, a u 10 časova predstava Lutkarske scene „Zec, kornjača i kompanija” Milene Depolo, u režiji Dragoslava Todorovića.

IZLOŽBA
Izložba Ateljea za učenike je do 29. maja u malom holu Kulturnog centra Zrenjanina.

PUTUJUĆI BIOSKOP
Kulturni centar, u saradnji sa Gete institutom u Srbiji (Goethe – Institut Serbien) organizuje u maloj sali Filmski karavan „Filmovi na putu”: 25. maj „Država protiv Frica Bauera”, 31. maj „Hrabar poduhvat”,1. jun. „Who am I”. Projekcije su od 20 časova. Ulaz je besplatan.

„ART KVADRAT”
Međunarodna putujuća izložba „Art Kvadrat-Srbija 2017” Art Centra iz Beograda biće otvorena u petak, 26. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra, u 19 časova – 55 radova 55 autora iz Srbije, Bosne, Izraela, Holandije, Hrvatske i Španije. Posetioci će glasati za „naj” sliku…

PREDAVANjE
U maloj sali Kulturnog centra je u petak, 26. maja, u 19 časova, predavanje „Značaj verovanja za zdravlje”. Predavač je prim. dr med. Boro M. Vujasin. Ulaz je slobodan.

ZAVEŠTANjE
Dokumentarni film „Zaveštanje” (88’), svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, od 1941. do 1945. godine, biće prikazan u petak, 26. maja, u 20 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Scenario i režija Ivan Jović. Producenti Terirem production, Cinnamon . Ulaz je slobodan.

„STERIJINO POZORJE”
U subotu, 27. maja KC organizuje posetu „Sterijinom pozorju” na predstavu Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba „Tri zime”. Tekst Tena Štivičić. Režija Ivica Buljan. Polazak je u 16.30 ispred Kulturnog centra. Cena je 1.000 dinara.

DEČJI PROGRAM
„U susret raspustu” – kolaž pesama, plesa i glume biće u sredu, 31. maja u 19 časova, u Gradskoj bašti – Zmajevi četvrtodvaići (OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”-IV/2) sa učiteljicom Radmilom Komlenić – Bebom.

KONCERT
U okviru promotivnih koncerata Horskog festivala „Slobodan Bursać”, u subotu, 27. maja od 18 časova u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu gostuje Mešoviti hor iz Stokholma, iz Švedske – „AFFK – Adolf Fredriks Föräldrakör”. Horisti, roditelji srednjoškolske dece koja su pohađala čuvenu stokholmsku. „Adolf Frederiks muzičku školu”, pevaju svetovne i profane kompozicije.

„ABC SOCIJALIZAM”
Promocija Zbornika „ABC socijalizma” je u utorak, 30. maja, u maloj sali Kulturnog centra. Govoriće Tanja Vukša i Vladimir Simović, sociolozi, Andraš Juhas, filozof i Milica Lukša, aktivistkinja. Moderator je Miroslav Samardžić.

FESTIVAL
Četvrti Horski festival „Slobodan Bursać” je 2, 3. i 4. juna u Kulturnom centru. Svečano otkrivanje biste Slobodana Bursaća u Aleji velikana u Karađorđevom parku je u četvrtak 1. juna od 11 časova. U 19 časova je u Kulturnom centru otvaranje izložbe „Hor sveta”, povodom 30 godine od osvajanja titule „Hor sveta”, koju je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” osvojio u Langolenu. Predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva održaće prof. Bogdan Đaković:www.josif.org

BIOSKOP„SINEMA”
U subotu, 27. maja u Bisokopu „Sinema” KC ZR prikazuje se najnovija akciona avantura „Pirati sa Kariba: Salazarova osveta, u 18 i 20.30. Ulaznica 250.

„BANATSKA BAJKA…”
U Gradskoj bašti je 6. juna svečano otvaranje manifestacije „Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti”, čiji su organizatori Kulturni centar, Turistička organizacija i IP Media 023. Potrajaće do 20. avgusta, a podrška su Grad Zrenjanin i Euro Velo Park Banat. Cilj je, kako je rečeno, oživljavanje ovog prostora vinskim pričama, multimedijalnim i programom za decu, koncertima Muzičke škole „Josif Marinković”, kao i predstavljanjem naseljenih mesta. O tome su na konferenciji za novinare u multimedijalnoj sali Gradske kuće govorili u ponedeljak, 22. maja, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, Maja Pandurov, Goran Marinković, Zoran Ljubotina i Tanja Jakšić. Program se održava od utorka do nedelje, iz večeri u veče, od 20 časova.

KULTURA ŽIVLjENjA
U ponedeljak 29. maja od 18 sati Udruženje „Zdrav život”, organizuje predavanje „Dobrobiti I značaj joge u savremenom životu”.Predavač je Jelena Nikolić.