Naprednjake izneverili koalicioni partneri?

Piše: Dalibor Bubnjević

Aleksandar Vučić dobio je ubedljivu podršku stanovnika Srednjobanatskog regiona na nedeljnim izborima! Očekivano, nagrađena ja agilnost kandidata Srpske napredne stranke, a potvrđene su sve predizborne prognoze i kalkulacije.
Naprednjacima su slavlje delimično poremetili koalicioni partneri?! Stiče se utisak da je odsustvo njihove iskrene podrške doprinelo da se na lokalu ne postigne skor Aleksandra Vučića sa republičkog nivoa.
Između ostalog, prst sumnje je uprt ka Savezu vojvođanskih Mađara (SVM). Iz paušalne analize izbornih rezultata uočava se da je u sredinama sa većinskim mađarskim življem (uporište SVM-a) izlaznost bila višestruko manja u odnosu na onu iz 2016. godine. S druge strane, na navedenim biračkim mestima nije bila postignuta ni željena (pre)raspodela glasova.
Naprednjaci u Zrenjaninu trebalo bi da se zapitaju da li su im potrebni koalicioni partneri koji svoju podršku uslovljavaju kadrovskim zahtevima. Možda bi im rezultat bio još bolji bez Pokreta socijalista i njihovog ovdašnjeg lidera koji se u jeku predizborne kampanje bavio konstituisanjem taksi kartela, a ne promovisanjem ideologije brže, jače i bolje Srbije!