NARODNA POSLANICA STANISLAVA JANOŠEVIĆ (SNS) O SKUPŠTINSKIM AKTIVNOSTIMA

Interesi Zrenjanina na prvom mestu

Svako ko se nalazi u političkoj sferi života, treba da oseća odgovornost. Velika je čast predstavljati svoj Grad i boriti se za njegov boljitak ni manje ni više nego u Narodnoj Skupštini – najvišem zakonodavnom telu u državi, ocenjuje Stanislava Janošević, koja je 2016. postala narodna poslanica sa liste SNS. Politiku smatra ne samo vidom ispoljavanja političkih stavova i debatom, već više sistemom kreiranja kvaliteta življenja u zajednici.
Njeno učešće u stranačkim organizacijama počinje formiranjem SNS-a i do tada nije bila članica druge političke partije. Završila je master studije Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, odsek finansije, bankarstvo i osiguranje. Predsednica je i Saveta za ekonomska pitanja Gradskog odbora SNS.

Nedavno ste sa delegacijom Narodne skupštine Republike Srbije boravili u Narodnoj Republici Kini. Kakvi su vaši utisci i koje su glavne teme razgovora?
– Vlada NR Kine omogućila je naš boravak u Pekingu i Tjenđinu od 1. do 10. novembra. Boravili smo u Nacionalnoj akademiji, u kojoj se školuju kadrovi za državnu upravu, ali i dočekuju prijateljske delegacije. Cilj posete je bio da shvatimo filozofiju ove mnogoljudne nacije, kao i metod kojim su oni doživeli procvat. Drugačije funkcionišu od nas, ali svakako da su veoma posvećeni poslu, porodici i državi. Pored toga što smo u dijalozima mnogo čuli o politici, kao i idejama predsednika Si Đinpinga, na mene je veliki utisak ostavio ekonomski razvoj, kao i reforme NR Kine, uzimajući u obzir činjenicu da su, samo pre 30-ak godina, bili u izuzetno lošem položaju.
Obišli smo građevinsku kompaniju „Čajna komjunikejšns konstrakšn group” (China Communications Construction Group) sa sedištem u Pekingu, korporaciju „Si-Gul” (Sea-Gull), kao i biološko-tehnološki institut u Tjenđinu. Pomenuta kompanija posluje u preko 100 zemalja sveta i ima 120.000 zaposlenih. U Srbiji radi na deonici Koridora 11 Surčin-Obrenovac. Izgradili su Pupinov most u Beogradu, a gradiće i industrijski park u glavnom gradu, kao i autoput Požega-Preljina i prugu Novi Sad-Kelebija. Bruto domaći proizvod Kine za 2018. godinu iznosi 92 biliona juana, odnosno oko 13 biliona američkih dolara. Verujte, ukoliko nemate priliku da zavirite u Zabranjeni grad, Letnju carsku palatu ili posetite Kineski zid, što sve oslikava NR Kinu kao drevnu civilizaciju, onda ćete imati utisak da ste u evropskim, svetskim metropolama, jer je sve toliko novo, grandiozno i održavano po pitanju čistoće, rasvete i bezbednosti – to je NR Kina danas.

Recite nam nešto više o vašem radu u Narodnoj skupštini?
– Moje aktivnosti u parlamentu najviše su usmerene ka Odboru za privredu, ali naravno i skupštinskom plenumu, gde sam uključena u rasprave pri izmeni i/ili dopuni zakona iz domena finansija i privrede. Moram reći da uvek koristim priliku da istaknem naš Grad, jer smo često dobar primer drugim lokalnim samoupravama.
U samom početku rada postojala je trema, u želji da budem što bolja, ali danas su se stvari promenile. Prosto sazrite i nosite se sa okolnostima u kojima se nalazite. Nikad ne sme izostati samokritičnost, ma koliko vas hvalili i oslanjali se na vas, jer to upravo daje ozbiljnost, kao i posvećenost poslu.

Kako vidite sebe u budućnosti?
– Smatram da sam pravovremeno ušla u sferu rada najvišeg zakonodavnog tela u Srbiji, iako sam među mlađima, ali je dobra prilika da od starijih kolega usvojim isključivo pozitivne stvari. Kako politika i ekonomija imaju širok spektar delovanja, ne mogu licitirati za daleku budućnost, ali sa apsolutnom sigurnošću mogu garantovati da ću u svakom momentu dati svoj maksimum, jer pre svega ne želim da izneverim svoj grad koji predstavljam.

Poruka mladima koji možda požele da se bave politikom…
– Mladi ljudi su puni ideja i pozitivne energije. Sjajno bi bilo, kada bi ocenili momenat, ukoliko imaju afiniteta ka tome, da se priključe stranci i svoje planove sprovedu u delo, ili pak samo sugerišu šta bi to trebalo učiniti, a da se upotpuni program za mlade. U slučaju da su već deo političke organizacije, onda nema odustajanja, jer se uvek ceni stav.
Sport nauči čoveka da je uvek na terenu i u utakmici, ali i da iz svake izlazi samo bolji, sa poukama o dobrim potezima ili pak greškama, svojim ili tuđim, s toga im poručujem da daju svoj doprinos kad god su u prilici, kako bi pomogli nadolazećim generacijama, kako u našem Zrenjaninu, tako i u Srbiji.
Miroslava Malbaški