NASTAVLJENO SUĐENJE U SLUČAJU „BANATSKA PRIČA” KADA JE POVREĐENA BRANKA JAJIĆ

Svedoci: baner je postavljan godinama

Šestoro svedoka saslušano je na drugom ročištu suđenja Draganu Šijakoviću (51) i Milanu Grbiću (39), osumnjičenima zbog rušenja konstrukcije sa banerom na manifestaciji „Banatska priča” u maju 2018. godine, pri čemu je teško povređena novinarka Branka Jajić, a lakše jedna od organizatorki ovog događaja. Ročište je održano u utorak, 25. februara, u Osnovnom sudu.
Šijaković i Grbić sumnjiče se da su kao vlasnici firmi „Mjuzik kompani top ton” i „Studio plus 023” izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. Tužilaštvo je predložilo da budu osuđeni na godinu i šest meseci zatvora.
Svedokinja Jelena Brkić je ispričala je da je u popodnevnim časovima manifestacije „Banatska priča” bila na bini sa Brankom Jajić i još nekoliko ljudi, kada se konstrukcija sa banerom srušila. Osetila je udarac u glavu i pala na kolena, videvši da je Branka Jajić priklještena između konstrukcije i stola, nakon čega su obe odvezene u Urgentni centar.
Angelina Šujica iz Asocije za razvoj Bagljaš, suorganizatora „Banatske priče”, takođe je bila na bini kada se konstrukcija srušila. – Čula sam kako viču da pada, ali mene srećom nije pogodila. Toliko sam se bila uplašila da sam posle imala prekid filma – svedočila je Angelina Šujica.
Sekretarka Mesne zajednice (MZ) „Veljko Vlahović” Marija Janković objasnila je na saslušanju da je MZ poslala ponude za binu na tri adrese, pri čemu je najpovoljnija stigla od „Studija plus 023”, vlasnika Milana Grbića. Ponudu „Mjuzik kompani top ton” vlasnika Dragana Šijakovića nisu izabrali iako su sa Šijakovićem sarađivali ranije, kazala je Marija Janković. Navela je da je baner – reklamni pano – u vlasništvu Mesne zajednice, da su ga postavljali svake godine, te da su na njemu istaknuti logo i nazivi manifestacije i sponzora. Objasnila je da u ponudi koju je Mesna zajednica poslala firmama nije bilo posebno napisano da se uz binu treba montirati i konstrukcija za baner jer su verovali da se ovaj objekat podrazumeva kao deo bine. Na pitanje branioca optuženih, ona je odgovorila da je obaveza Mesne zajednice bila da pribavi projektnu dokumentaciju za zakup bine za Manifestaciju.
Vladimir Simić, tonac u „Mjuzik kompani top ton” Dragana Šijakovića, na manifestaciji „Banatska priča” bio je zadužen za ozvučenje, a zajedno sa Milanom Grbićem postavio je dan uoči kritičnog događaja i kontrukciju za baner. Kako je objasnio Vladimir Simić, dok je sutradan na Bagljašu pripremao ozvučenje, jedan čovek ga je pitao za pomoć oko postavljanja banera na konstrukciju. Milan Grbić tada mu je rekao da se konsultuje sa Draganom Šijakovićem. – Baner nije naša briga, ako imaš vremena, pomozi oko postavke – kazao je u telefonskom razgovoru Šijaković, prema rečima Vladimira Simića.
Miodrag Vrsajko, jedan od radnika obezbeđenja na „Banatskoj priči”, ispričao je da su radnici dan uoči Manifestacije isprobavali deo konstrukcije predviđen za pano koji je trebalo postaviti sutra. Takođe je naveo da su majstori pričali kako je i u centru grada njihova firma postavila binu za drugi festival, te da rade po celoj Srbiji.
Branitelja optuženih zanimalo je, između ostalog, da od svedoka čuje detalje o postavci konstrukcije, zatim šta je pisalo na baneru, a takođe i kako su nadležnosti oko organizacije manifestacije podelili bagljaška Mesna zajednica i Asocijacija za razvoj Bagljaš i da li su za ovaj posao oni zaključili ugovor (rečeno je da nisu).
Na narednom ročištu biće saslušan i Goran Kravarušić, predsednik Saveta MZ „Veljko Vlahović”.

  • O FIRMAMA OPTUŽENIH
    Podsetimo, Dragan Šijaković i Milan Grbić poslednjih godina bili su vlasnici četiri firme. „Top ton rental”, osnovana novembra 2016, i „Studio top rental”, osnovana avgusta 2015, obe sa sedištima u Sremskoj Kamenici, obrisane su iz registra 2017. godine. Sa firmom „Studio plus 023”, osnovanom deset dana uoči „Banatske priče”, MZ „Veljko Vlahović” zaključila je ugovor za postavljanje bine i konstrukcije za ovu manifestaciju. Vlasnik je bio Milan Grbić, a firma je obrisana iz registra posle pet meseci. Najduže, od 2002. godine, posluje firma „Mjuzik kompani top ton” iz Sremske Kamenice, čiji je vlasnik Dragan Šijaković. Savet MZ „Veljko Vlahović” angažovao je „Studio plus 023” za postavku objekata za Manifestaciju što je sprovedeno kao nabavka male vrednosti. Za nju se, po Zakonu o javnim nabavkama, ne raspisuje tender. Mesna zajednica je u petak, 11. maja 2018, podnela zahtev za dostavljanje ponuda firmama, a u ponedeljak, 14. maja, pristigle su ponude tri kompanije – „Mjuzik kompani top ton”, „Studio plus 023” i beogradske „Mjuzik studio d.o.o.”.

Milana Maričić