Nema ni onlajn zeke

Piše: Milena Bečejac

Pandemija je u ovih više od godinu dana, izmenila naše živote. Uskratila nam je mnogo toga, pa i one zajedničke radosti. Kao da nam se ceo život okrenuo naglavačke. Trudimo se da osnažimo jedni druge, da pomognemo, da sačuvamo i to malo osmeha što nam je ostalo… Bliži se najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, za vernike koji ga obeležavaju po julijanskom kalendaru. Praznik koji donosi radost, posebno najmlađima.
Zrenjanin ima i svoj Dečji festival „Uskršnje jaje” koji bi, da se moglo, ove godine bio sedmi. To je, eto, bio dan kada je trg bio prepun dece i mladih, kada se pevalo, igralo, takmičilo, kada su organizovane radionice, mini-bazar rukotvorina, podeljene nagrade za najlepši crtež na temu praznika, a svaki je imao i svoj humani karakter… „Iz šume nam zeka javlja, biće slavlja i radosti, mali zeka sve vas časti”.
Dan kada je, inače sablasno pust, trg bio najlepše mesto na planeti. Gotovo nestvarna slika – toliko dece na jednom mestu, i svi uživaju u sportskim i zabavnim igrama, u lavirintu od slame… I osmeh, osmeh, osmeh… Gotovo pet hiljada mladih Zrenjaninaca i njihovih gostiju, blizu 270 učesnika na glavnoj bini. Organizator, Udruženje „Vratmo deci radost u pokretu” (Slobodanka Stevanović i Sanja Milojević), slao je tako najlepšu sliku grada sa ove jedinstvene manifestacije.
Sve je počelo skromno, u dvorištancetu „Mog malog sveta”. A posetilaca je bilo mnogo… I organizatorkama je bilo jasno da Dečji festival zahteva veći prostor i već je sledeće, 2015. godine, „preseljen” na Trg slobode. Podršku je dao Grad Zrenjanin i brojni sponzori, pa je obezbeđen i veliki broj nagrada. Pokloni su stizali i u „Alternativu”, bila je akcija „Čep za hendikep” za kupovinu pomagala za bolesnu decu…
Radost nije jedne godine prekinula ni kiša koja se, kao i ovih dana, sručila na grad, jer je Festival održan u „Medisonu”. Prošle godine, kada je već bila pandemija, organizatori su, uz veliko angažovanje, uspeli da održe prvi onlajn dečji festival, a malim Zrenjanincima su praznične poruke uputile poznate ličnosti. Ove godine, iako su organizatori to želeli, neće biti ni festivala na daljinu.
Zašto? Pa, možda će deci Zrenjanina neko ipak dati odgovor…