Ni Davidova, ni carska

Piše: Ljiljana Bailović

Računi za odvodnjavanje, koji su ovih dana stigli na adrese više od milion ljudi u Srbiji, pokazali su, između ostalog, i dosta grešaka državne administracije, starih i novih, koje očito vrebaju iz neprimećenosti da vam zagorčaju život u najnezgodnijem trenutku. Jedna od njih je da se negde (na primer, u Beočinu) na vaše ime vode njive za koje pojma niste imali. I to ne jedna, nego kompleksi zemljišta… A možda vam je umrla neka baba-strina koju ste sasvim izgubili iz vida, pa vam ostalo u nasleđe? Valjda bi vas, u tom slučaju, pozvali na ostavinsku raspravu? Ili – možda vas na tu ostavinsku raspravu greškom nisu pozvali, greške su, eto, moguće…
Lakši je slučaj ako je reč o pogrešci u domaćem ataru (bar vas neće koštati put do Beočina i grešne beočinske administracije), već vam je stiglo, recimo, rešenje da platite odvonjavanje za kuću u Čarnojevićevoj. Istu onu koju ste prodali pre nekoliko godina i znate zasigurno da je sve sprovedeno kroz papire. Ali, možda nije baš kroz sve papire, neko od službenika je valjda nešto zeznuo, propustio, šta li. Da ispravljate, morate vi: treba da rezervišete nekoliko dana za čekanje u nekoliko redova, pošto se prethodno nakljukate bensedinima da vas ne trefi šlog od svega – zbog kuće koja nije vaša.
A ima i takav slučaj da vam je naknada za odvodnjavanje stigla za parcelu koja uopšte ne postoji. Pa primer, u Perlezu. To jest, ne postoji u stvarnosti, ali je, izgleda, ima u papirima. Kako je to moguće, i ko ju je „kreirao”, za sada se ne zna. U Katastru kažu: moraćete da angažujete advokata da to raspelja. A to će tek da košta, i u vremenu, i u novcu, i u sekiraciji.
Kako ono reče Petar Kočić? Ni Davidova, ni carska, ni spahijska. Večiti Kočić…