NORVEŠKA SE BORI SA EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA, ALI NE ZABORAVLJA DA POMOGNE DRUGIM DRŽAVAMA

Situacija je ozbiljna, ali nema panike

Građani su veoma disciplinovani, pridržavaju svih pravila. Škole i javne ustanove obustavile su rad, ali se sada sve obavlja elektronski – kaže Živojin Ilić

Nekadašnji golman zrenjaninskog Rukometnog kluba Proleter Živojin Ilić već četiri godine živi u Norveškoj. Dve sezone je proveo u Falku iz Hortena, posle toga je igrao za Fylingen iz Bergena, a trenutno brani za Viking iz Stavangera. Kao i u drugim delovima sveta, i u Norveškoj je zbog epidemije korona virusa prekinut šampionat.
– Svi sportski događaji su obustavljeni do daljnjeg. Ekipe koje su trebale da nastupe u doigravanju za ulazak u elitnu seriju , prošle su bez utakmica. Plej-of se ove sezone neće igrati. Sve lige su proširene za po još jednu ekipu, pa je na taj način veoma brzo razrešena situacija nastala prekidom prvenstva – kaže Živojin Ilić.
Zrenjaninski golman kaže da je situacija u Norveškoj u vezi sa korona virusom vrlo ozbiljna, ali da za sada nema panike. On ističe da su građani disciplinovani i da se pridržavaju svih pravila. Dodaje i to da su škole i javne ustanove obustavile rad i da se sve obavlja elektronski.
– U Norveškoj ima dosta obolelih, ali ljudi žive kao da će se već sutra sve normalizovati. Norvežani razmišljaju o celoj Evropi, a ne samo o sebi, a to pokazuje i pomoć od pet miliona evra koju je ova država uputila Srbiji. Oni dosta pomažu siromašne države, oni su human narod i vode računa o svakom pojedincu, imaju razvijen socijalni sistem – konstatuje Ilić.
Naš sagovornik je, kako kaže, stekao utisak da u Srbiji mnogo građana, mahom zbog neobaveštenosti, panično reaguje na novonastalu situaciju.
– Treba se samo pridržavati saveta lekara, izbegavati nepotrebne izlaske iz kuće i voditi računa o higijeni. Virus nikoga ne štedi, pa svi treba da pazimo. Mislim da ne treba paničiti, ali ni olako shvatati ovaj virus – kaže Živojin Ilić.

  • UZ OSMEH JE LAKŠE!
    Dragim Zrenjanincima poručujem da budu disciplinovani i da paze na starije. Neka probaju i da unesu malo humora u ova teška vremena. Uz osmeh je sve lakše. Nema mesta panici dokle god smo društveno odgovorni jedni prema drugima. Preporučujem sugrađanima da budu kreativni i pronađu zabavu kod kuće. Ovo je idealna prilika da se posvetimo svojim porodicama – poručuje Živojin Ilić.

D. Petrović